Събития 2022/2023

 

 

На 25.10.2022г г-н Ганозов изведе ученици по проект

„Социално-икономическа интеграция на уязвими групи, интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“

  

На 28.10.2022 г се проведе планирания Спортен празник на училището. Ученици от начален , прогимназиален и гимназиален етап с радост участваха в щафетни игри, футболен турнир, играха волейбол и баскетбол.

Гост художници от Холандия рисуват стените на училището по проект е екологична насоченост .

По случай Ден на народните будители в училището бе създаден кът  с видни български будители.

За това  се погрижиха г-жа Смукова- учител по история и г-н Ганозов – учител по изобразително изкуство 

Представителен блок учители се включи в градското шествие, посветено на 100 години от честването на Ден на народните будители.

По случай старта на 13-то издание на проект „Народните будители и аз“ и награждаване на участниците на предишното такова, от името на колектива на ОбУ „Пенчо Славейков“,г-жа Делинова връчи Поздравителен адрес  на доц. Кирчо Атанасов- основател и двигател на проекта

.   

На 05.11.2022г, двеста ученици от първи до десети клас на ОбУ „Пенчо Славейков „, в изпълнение на заложените цели в Стратегията за развитие и Програма за прибиране и задържане на учениците, както и мерките, свързани с приобщаващото образование, посетиха гр. Копривщица.
Там те гостуваха на“Музей на хляба и традиционните храни“, където след лекция за произхода на хляба, месиха два вида хляб по древни рецепти, както и изиграха народни хора и модерни танци. След изтичането на хлебчетата, на поляната до музея, се проведе спортен полуден. С щафетни игри, мини футбол и федербал, беше отбелязана тази инициатива.
След нея, училищната общност посети Къщата-музей на Тодор Каблешков в града, както и някои забележителности на известната с богатата си история Копривщица.
Събитието бе подкрепено от двадесет родители и класните ръководители и учители в ЦОУД.
В подкрепа на стремежа на колектива на училището, тази инициатива помогна за по-успешната интеграция и социализация на нашите възпитаници, и бе проведена в унисон с целите на ЕКК, свързани с история, литература и гражданското образование.
 

На 10.11.2022 г. директора и зам. директор гостуваха в ситуация по Конструиране и технологии в ПГ 4а с ръководител г-жа Илчева. Децата имаха за задача да изработят есенно дърво. За целта , им бяха приготвени материали и лепило. Много оригинални есенни дървета се получиха, децата бяха щастливи, сдобиха се с нови знания и умения.А докато изобретяваха дървета, за фон учителката им пусна песничка за есента. Това създаде допълнително настроение

.

На 11.11.2022г., г-жа Златева и г-жа Делинова заведоха група ученици от 9″А“ клас в Епископската базилика, като подкрепа на темите, усвоявани в Час на класа. С подробна лекция, уредника на Базиликата, запозна учениците с историята на откриването и създаването на археологическия обект. На 14.11.2022г., в Час на класа, това което бе усвоено като теория, го изработиха в практическа среда. Една от най оригиналните мозайки бе претворена в пъзел. Темата за часа е „Историята на Пловдив – повод да се гордеем. Епископската базилика като част от културното наследство.“
Иновативната г-жа Златева, реши да проведе часа в училищната библиотека, и покани директора да види как са се справили учениците с поредното предизвикателство. 
 
 

В ОбУ „Пенчо Славейков“ не само се включихме в инициативата за събиране на хартия на район Източен, съвместно с още четири района на община Пловдив, но и организирахме почти всички ученици в събирането на отпадъци в двора на училището. Инициативата има състезателен характер. Състезаваме се със събрани два тона и 184 кг. хартия. Опитваме се да възпитаме дисциплина по отношение на изхвърлянето на отпадъците, както и да научим учениците, че както пазят собствения си дом чист, така трябва за пазят чисти училището и квартала.

 

   

Колективът на ОбУ „Пенчо Славейков“ премина обучение, което носи три кредита на учителите. Държим на квалификацията.За да се предпазим от прегаряне в нашата професия заложихме на тема за стреса, произход, симптоми, „прегарянето“ в професията и техники , с които да редуцираме стреса, да се  и да управляваме емоциите си и да открием кой е най-приятния начин да релаксираме. Тези и други  важни теми и подтеми дискутирахме. Разнообразие в обучението внесе и  практическа ситуация, в която бяхме поставени по групи. Доктор Мария Стоева-нашият обучител, успя да концентрира, да разсмее  и да провокира учителите да дадат най-доброто от себе си, при  изпълнение на задачите в това упражнение.Тестването на нивата на тест, които имаме беше  другият интересен акцент в обучението

.

https://sway.office.com/08vvNFHgIfXrsINE?ref=Link

С презентация и споделяне на предизвикателствата в преподаване на Български език и литература ,взеха участие учители по предмета в среща на преподаващите тази дисциплина от гр. Пловдив, по покана на РУО Пловдив. Срещата се проведе в ПГАСГ на 01.12.2022  и е във връзка със затрудненията на учителите по БЕЛ, които срещат, мерките които предприемат за подобряване  на успеваемостта на учениците и решения ,които предлагат за подобряване на нивото на тези, които ще се явяват на НВО и ДЗИ през настоящата учебна година.

 

На 30.11.2022 г. , Зара Данаилова старши експерт по математика в РУО Пловдив посети открит урок на тема „Деление на степени с равни основи“ в 6″б“ клас  с преподавател Руска Златева. Гости на споделената добра практика бяха учители от училища в район Източен , от област Пловдив-начални, основни и гимназии,както и .професионални гимназии. Урокът беше интересен, интерактивен и с елементи на използване на ИКТ в часа и упражнение от програмата Khan.За нашето училище е особено важно  да участва в подобни инициативи, за да проверим докъде сме стигнали в усвояването на учебния материал и да взаимодействаме идеи и добри практики от колегите от други институции. Нашите ученици се представиха успешно, а г-жа Златева като иновативен и креативен учител получи одобрение от г-жа Данаилова и всички седемнадесет колеги, които присъстваха на открития урок.

Моменти от церемонията по награждаването на училищата, които се включихме в състезанието „Хартиена надпревара „-събиране на най-голямото количество хартия. Участие взеха 15 училища от район Южен, Северен , Източен и Западен. Беше вълнуващо вдъхновяващо. Най-важно е обаче, че ученици и учители са включиха с голям ентусиазъм в това да изчистим мястото на което живеем, а в нашия случай , и в което учим. Да се поздравим с всички ученици и учители с признанието , което получихме.

Наградата е мебели на стойност 500 лв

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/uchenici-sabraha-rekordnite-13-tona-hartiq-za-reciklirane

На 7.12.2022г , в Дома на културата „Борис Христов“ Пловдив , нашите ученици посетиха спектакъла „Хензел и Гретел“ на Пазарджишкия куклен театър. Бяха много въодушевени и аплодираха актьорите много често.

Кметството на район Източен награди училищата участвали в инициативата „Хартиена надпревара“ с безплатно посещение на постановката за деца.

Осигурен беше и транспорт.250 наши ученици посетиха събитието със своите учители и родители

.

Г-жа Рангелова, учител по Практика , направление „Работник облекло“ с ученичките от осми , девети и десети клас изработиха апликации и артикули от плъсти и текстил и подариха творенията си на всички колеги в  училището. Публикуваме част от тях.

 

 

Дядо Коледа дойде  при децата от подготвителните групи с учители г-жа Елена Николова и Мария Илчева. Голяма радост, голямо вълнение.Поздравиха скъпия ни гост  с песни и стихотворения. Имаше подаръци за всички. Родителите бяха скъпи гости на тържеството. Коледния дух е завладял малки и големи.

.  

В другите две подгодвителни групи Дядо Коледа преди да раздаде  опакованите подаръци  той подари на децата един вълшебник – илюзионист. От неговите реквизите изскочиха зайче, гълъби и още много изненади , предизвиквайки възхищение и учудване  у децата .Благодарности за техните учители – Спаска Йовчева и Галина Мечкарева, за незабравимите моменти, които подариха на деца и родители.

Най-големият подарък днес бяха усмивките на малките, детския смях и радостната глъч из цялото училище.

Още един успешен в развитието на ОбУ „Пенчо Славейков“ в който интеграцията, патриотичното и гражданското  възпитание имат благотворно  въздействие върху нашите възпитаници.

 

IV б клас бе поздравен от директора на училището , за това че са дарили парите, събрани за почерпка за Коледа , за болните им връстници в клиниката във  ВМИ. Мотивираме и поощряваме учениците да бъдат най-вече добри.

Изложба на картички и сурвачки с благотворителна цел , в ОбУ „Пенчо Славейков“, даренията  от която ще отидат за децата с онкологични заболявания във ВМИ- Пловдив. Благодарности към децата , учениците и колегите. Бъдете здрави.

Планирана вътрешно- училищна квалификация се състоя на 21.12.2022г. в голяма учителска стая. Галя Караджова- медиатор в ОбУ „Пенчо Славейков“  по  национална програма „Подкрепа за образователните медиатори и социалните работници“, сподели добри практики от своята дейност с колектива  на училището. Тя е един успешен медиатор, който помага на училищната  общност с прибирането и задържането на учениците в час, следи за дисциплината им в коридорите и двора, и когато се налага помага на колега в часа му.

 

 

 

 

 

 

 

 

На 22.12.2022г, директорът на училището , г-жа Делинова посети съвещание на РУО , на което бяха обяснени ползите от изграждане  на СТЕМ центровете, подробности за кандидатстване по програмата , споделяне на добри практики от вече работещи СТЕМ центрове в града , и други

  Коледният ден на таланта е най-очакваното събитие от годината в ОбУ“Пенчо Славейков“. Децата и учениците показват своите таланти в четири категории- рисунка /украса, стихотворение, песен, танц.

На 23.12.2022г, 27 изпълнения огласиха фоайето  на училището. Емоцията беше неописуема, особено когато зазвуча „Хубава си моя  горо “ в изпълнение на десетокласник. Журито се затрудни изключително много, толкова репетиции, старание и всеотдайност.Взе се решение, че всички ще получат награди. 

Най – голямата награда за общносттта бяха средствата, събрани от благотворителната изложба за болните деца в детската клиника , в отделението по онкология-ВМИ. С малки подаръчета, сурвачки и скромна сума бяха зарадвани тези мили деца.

А нашият Коледен ден на таланта си имаше Дядо Коледа, Снежанка и малки джуджета , които допринесоха за празничната атмосфера още повече. 

За организацията на този  уникален ден в любимото училище, ръководството благодари на всички- деца,ученици, учители, служители, родители. Пожела им весели празници   и да са здрави и щастливи.

 

С изключително успешна реализация на проект „Социално -икономическа интеграция на уязвими  групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП НОИР -2014-2020 г. по Договора на БФП №   BG05М90Р001-2.056-0002,21ДГ-668/08.07.2021г.може да се похвали  училището.

„Социално -икономическа интеграция на уязвими  групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“, е неговото предназначение и дейностите се в три направления, български език , спорт и изобразително изкуство .Ръководителите на групи по проекта са Елена Кьоррайчева, Петя Колева и Стефан Ганозов. На различни места в градска среда  , в знакови за града сгради или исторически  обекти  и  спортни съоръжения бяха водени ученици от прогимназиален етап. Ефектът  е изключителен, защото се променя  , възприятието им за града, за света и в личен план се променят желанията им за развитие.

 

 

 

На 06.01.2023г,  ОбУ „Пенчо Славейков“ чества 175 години от рождението на Христо Ботев. Г-жа Мариана Ботева, учител по БЕЛ – нейните ученици от 10″б“ клас, направиха радиопредаване, посветено на поета-революционер.Те запознаха училищната общност с биографията му и изготвиха табло, посветено на годишнината от рождението му.Изявили са ученици, участвали в радио предаването за  Ботев бяха: Георги Димитров Илиев, Стоян Димитров Рангелов, Таско Митков Асенов.Ръководството благодари на всички тях  и им пожелава успех и в други начинания

.  

В ОбУ „Пенчо Славейков“ в час по история се проведе конкурс „Кои уши байрака?“ ,посветен на 166 години от рождението на Райна Княгиня! С благодарност към учителите по  история и  български език  и литература , че са организирали събитието. Най – добрите творби ще красят фоайето на училището .