Събития 2022/2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 31.08.2023, в ОбУ „Пенчо Славейков“ по проект „Шанс за всички“ се проведе Конференция на тема: „Популяризиране на необходимостта от повишаване и насърчаване на грамотността и степените на образование сред целевите групи и привличане на общественото внимание към ползите от повишаване на грамотността като предпоставка за бъдеща заетост“. Участници в Конференцията бяха обучителите от училището и обучаемите лица, участници в проекта, представители на кметство Източен и Бюрото по труда. След официалното откриване на събитието, бяха отбелязани стратегиите и политиките за повишаване на грамотността сред уязвими групи. Отчетен бе приносът на проект „Шанс за всички“ за популяризиране на необходимостта от повишаване на грамотността и ролята на училището за привличане на общественото мнение към ползите от образованието като предпоставка за бъдеща заетост.  Обучаемите споделиха затрудненията си в опитите си да намерят подходящата за тях работа, а представителя на Бюрото по труда, разясни начините на функциониране на институцията по отношение на обяви за работа, курсове за безработни и др. Полезността от дейностите по проекта беше отчетена от партньорите. Г-жа Делинова, директор на училището, благодари на всички ангажирани страни, отчете статистическите данни, които доказват успешността на проекта и изрази надежда за бъдещи съвместни партньорства. Г-жа Стефка Симеонова, ст.експерт в отдел „Образование“ на кметство Източен акцентира върху полезността на проекта, изрази своите адмирации за постигнатото и изрази мнение, че това е пътя към ограмотяване и реализиране на хората от уязвимите групи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петима учители от ОбУ“Пенчо Славейков’ бяха наградени с грамоти за споделяне на добри практики в конкурса на Бургаския университет“ Проф. Д-р Асен Златаров“-“ „Нестандартен учител“ . Г-жа Ралица Колева, г-жа Юлия Атанасова, г-н Стефан Ганозов и г-жа Делинова – за Коледния ден на таланта, а г-жа Руска Златева за иновативните методи на преподаване и извънучебните инициативи по математика. Нестандартните решения и подходи са стил на работа в училището, за да се подкрепи стремежа на колектива за по-добра посещаемост, по-голям интерес към учебния процес и училищния живот.

 

 

На 31.07.2023   кръгла маса събра институции и партньори в Обединено училище „Пенчо Славейков“. Участниците в събитието бях учители в ролята на обучители , обучаеми от уявзими групи, представители на фондация „Рома“ и Бюрото по труда.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Institucii-si-podadoha-ruka-v-imeto-na-obrazovanieto-na-uyazvimi-grupi-1772424

 

 

На 19.06.2023 г. учениците от 10 б клас заедно с класния ръководител посетиха   производствената  база на „Либхер“ в с. Радиново със съдействието  на Център за подкрепа за личностно развитие , Общински детски комплекс – гр. Пловдив   

 

 

 

На 27.06.2023, в ДК“Борис Христов“ се състоя пресконференция за успешното приключване на Проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив, чрез подобрен достъпа до образование, заетост и здраве“. Нашето училище беше партньор по проекта. Присъстващите и най-вече ръководителите на проекта се поздравиха с успешното му приключване . Г-жа Екатерина Делинова и г-жа Петя Колева представляваха ОбУ“Пенчо Славейков“ на тази.среща. Тримата учители участници в проекта са г-н Ганозов, г-жа Колева и г-жа Кьоррайчева

 

 

 

 

Участие на нашите ученици във „Фестивал на споделените таланти“ в Столипиново. Всеки имаше своите няколко минути слава и възможността да се изяви там, където се чувства най-добър. Децата усетиха, какво е да си истински артист!

 

 

 

 

В края на учебната година, с групите по интереси, осъществихме едно планирано посещение в лятно кино „Орфей“, на мюзикъла за деца „Бибиди – Бобиди – Буу“. Учениците се насладиха на завладяващо актьорско присъствие на фона на най-известните песни от анимациите на Дисни

 

Футболните отбори на Об У „Пенчо Славейков “ във възрастова група V-VII кл. и VIII-X кл. ,участващи в Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ взеха участие във футболния турнир под патронажа на кмета на район „Източен“ г- н Иван Стоянов. Събитието се състоя в зала „Атрим Арена“ гр. Пловдив. Участие взеха всички футболни отбори към училищата на територията на район “ Източен „. И двата отбора се класираха на IV място в своите възрастови групи

Учениците от клуб „Млад техник“ с ръководител Жан Тачев измайсториха тези интересни изделия.

С табло и радиопредаване за големия поет- революционер беше отбелязан Ден на Христо Ботев на 02.06.2023 г

 

На 1 юни в училището бе отбелязан Ден на детето с кратка концертна програма, изпълнена от групите на Алис Толева. Организиран беше конкурс за най-добра рисунка. Г-н Ганозов трудно избра кой да бъде поощрен. Весел празник се получи на двора, а на игрището г-н Дъвков и г-н Мангов организираха футболен турнир

На 1 юни невероятните изпълнители от танцовата школа на Юлия Атанасова „Дивите котки“ показаха своите умения на сцена на открито в парк“Каменица“ на събитие, организирано от кмета на район Източен г-н Иван Стоянов. Повечето учебни заведения в района участваха с най-различни атрактивни изпълнения, с което направиха празника още по-пъстър и емоционален.

В начален етап, освен връчването на свидетелствата за завършен клас, учениците демонстрираха своите знания, директора Екатерина Делинова ги награди с книжки и училищни пособия за добрите резултати в училище.

С много емоции и демонстрация на наученото Предучилищните групи завършиха учебната година и отпрезнуваха Ден на детето на 31.05.2023г. Шестгодишните демонстрираха, че знаят буквите и цифрите, пяха, рецитираха и танцуваха

 

 

 

На 27.05.2023 г., ученици от първи, втори и трети клас, водени от г-жа Ралица Колева, зам.дир.в НЕ, Юлия Атанасова и Христина Танева, придружени от родители, посетиха постановката на Държавния куклен театър „Кучето, което не искаше да лае“. При изключителен интерес децата изгледаха представлението, след което разгледаха известни места в любимия им град Пловдив.

 

Дискусия на тема „Надеждата и вярата в доброто“ в разказа „По жицата се състоя на 26.05.2023г.със 7″Б“ и 7″Г“ класове, с учители по БЕЛ – РП Румен Цанов и Екатерина Делинова. Дискусията е планирана и е част от дейностите от Стратегия за развитие на училището, в която е залегнала специална част, посветена на пълноценно то усвояване на книжовния български език. Емблематичният разказ на Йордан Йовков „По жицата“ даде повод на седмокласниците да говорят за понятия като съпричастност, вяра, надежда, състрадание, родителска любов и синовна обич. Научиха съща и непознати думи като „анахронизъя хм“ и „маджари“(от румънски език,  означава оракул). Дискусията нямаше състезателен характер и премина в приятелска атмосфера.

 

 

 

                                                                                              

 

На 26.05.2023г., г- Васил Тасков, посети форум, иницииран от РУО Пловдив, на който бяха споделени добри практики от различни училища в гр.Провдив, за привличане на родителите като партньори в обучителния процес. Дискусията се състоя в актовата зала на СУ“Пейо Яворов“ , с модератори – ст.експерти г’жа Механджиева и г-жа Вакрилова.

 

На 26.05.2022г.по случай завършване на поредния випуск в ДГ „Щастливо детство“, Юлия Атанасова и танцовата група, която подготви, гостуваха на тържеството на детското заведение, което е партньор на нашето училище.

 

 

На кастинг за актьори се явиха на 25.05.2023г., две танцови формации на Юлия Атанасова. Кастингът се състоя пред офиса на Фондация „Рома“, която и партньор по проекта, съвместно с НЧ“Димитър Пешев“.

 

 

На 25.05.2023г, на церемонията по награждаване на заслужили учители и директори от РУО Пловдив присъстваха г-н Тасков – Училищният психолог и г-жа Делова – Педагогическия съветник.Церемонията по награждаването се състоя в Римския стадион.

 
 
На 25.05.2023г, в ОбУ“Пенчо Славейков“ , първите класове показаха колко са грамотни в програма, изпълнена със стихове за буквите и родната реч. Успех им пожелаха родители и учители и във втори клас. На тържеството имаше не една, а цели три феи на буквите.
Малките първолаци рецитираха стихотворения за всяка една буква и отгатваха буквите, за които ги питаше феята. Г-жа Делинова, директорът на дари всеки един клас с Приказна книжка „Ние вече сме грамотни“
 
 
 

 

 

На 25.05.2023г., по проект „Подобряване на координацията и диалога между полицията и ромското общество „, МВР и РУО Пловдив инициираха спортен празник в училището. Учениците се разделиха на четири отбора, участваха в щафетни и групови игри. Гостите ни наградиха всеки един отбор с купа, всеки участник с медал и накрая – и със сладки изкушения. Мероприятието е с цел по-доброто взаимодействие между нашата общност и органите на реда. Учениците бяха много щастливи, участваха със страхотен хъс в игрите, а някои от тях поздравиха полицаите с песни, стихове и танци.

   

 

 

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pustur-i-vesel-praznik-v-Stolipinovo-1691244

 

 

Навръх 24 май – Ден на българската писменост и култура и славянската книжнина, двама от нашите учители – г-н Стефан Ганозов и г-н Валери Митов бяха наградени от кмета на община Пловдив. Г-н Ганозов получи почетна значка на гр.Пловдив, връчена от кмета Здравко Димитров, а г-н Митов, получи парична награда и грамота, от зам.кмет по образование – Стефан Стоянов. Това е признание за техния труд и всеотдайност, както и за целия колектив на ОбУ“Пенчо Славейков“.

Колективът на училището си включи в градските чествания на празника и с представителен блок премина през Главната улица. 

В трудната мисия „учител“, колегите успяват и продължават да мотивират децата и учениците да учат и да творят.

 

 

На 22 май 2023г, на изискана церемония, кметът на район Източен, награди заслужилите учители и директори по случай 24 май. За наша радост г-н Ганозов, учител в ОбУ“Пенчо Славейков“, беше награден с почетен плакет от кмета Иван Стоянов, грамоти за изключителен принос в сферата на образованието получиха още колегите Биляна Нарлийска, Елена Кьоррайчева, Стефан Дъвков, Валери Митов. И г-жа Делинова, в качеството и на директор, получи признание за своя принос – грамота и книга. Имаме повод да си честитим празника 24 май с гордост и удовлетворение от свършената работа.

 
 
 
 
 
 
 
Г-жа Христина Танева, учител по Философия и начален учител в ОбУ“Пенчо Славейков“ участва заедно с ментора си главен асистент в ПУ – Евелина Варджийска и старши експерт по обществени науки в РУО – Антоанета Кръстанова, в предаването на Канал 2 – Знам.БГ. Темата беше за прилагането на Наръчник за водене на разговор, в основата на който е залегнал неосократически подход на водене на разговор, дискусия с учениците, при който те да разказват лични истории от своя живот, а учителя да бъде водач или водещ в този разговор. Изкуството да увличаш учениците да говорят, да се разкриват, да споделят лични преживявания и да трупат опит един от друг или да достигат до житейски истини беше акцент в разговора с водещия. Прилагането на този подход в часовете на учителя Христина Танева е причината нейния ментор в университета и експерта от РУО, който отговаря за нейната дисциплина, да изберат нея за участие в предаване за образование. Наръчникът е създаден скоро и прилагането му дава своите резултати. В нашето училище, дори да се прилага от известно време, променя общуването между учениците и тяхната учителка. Освен линк към предаването, предоставяме и линк съм самия Наръчник за нуждите на педагозите, както и за нуждите на училищната общност. Убедени сме, че ще намери още по-широко приложение.
 
 
„Учене през целия живот“:
Ралица Колева, новият Заместник директор учебна дейност, на ОбУ „Пенчо Славейков“, участва в „Дванадесети студентски научен форум“ на педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, в секция „докторанти“. Темата, с която тя се представи – „Развитие на речта при ученици билингви чрез работа с комикси“, ще бъде публикувана в сборник.
Това е иновативен начин за успешно и дълготрайно запаметяване на изучавания материал и тя го прилага във втори клас през цялата учебна 2022/2023 г

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, 11 май, в който се чества и Ден на библиотекаря, 1 „а клас, с класен ръководител Юлия Атанасова и 2 „а“ клас, с учител Даниела Донева, посетиха читалнята на училището. Там те четоха любими заглавия и с много радост и емоции се потопиха във вълшебния свят на книгите.            

 

 

 

От 27 до 28 април се проведе обучение от плана за вътрешно училищната квалификация в хотел „Аква терми“, Красновски минерални бани. Присъстваха 36 педагогически и  непедагогически специалисти. Темата, представена от педагогическия съветник на училището, госпожа Делова, беше „Емоционалната интелигентност и ролята й за сплотяването на колектива“

 

 

 

На 03.05.2023, в училището на най-малките – децата от ПГ и първи клас, гостува Театър „Чар“ с екологичната приказка „Пътят на боклука“. При голям интерес и бурни аплодисменти премина постановката, децата и учениците научиха защо и как трябва да пазят мястото, на което живеят чисто.

  

 

 

 

На 28.04 по традиция в училището се провежда спортен празник. Днешният спортен празник премина с много вълнение при децата и учениците. Всички взеха участие в щафетните игри. А в отборните игри най-много се радваха победителите. На призьорите ще бъдат връчени награди. Спортът е приоритет залегнал.в Стратегията на училището и в Програмата за превенция на отпадналите ученици.

 

 

 На 27.04.2023 г е патронният празник на ОбУ“Пенчо Славейков“. С пожелания за учители, родители и ученици с гордост да носят името „Славейковци“ и все така активно дя участват в училищния живот – с радост и дръзновение, се обърна директора на училището  – Екатерина Делинова. Тя честити празника на всички, които се чувстват част от училищната общност.
За невероятната програма днес се погрижиха колегите от Комисията за честване на бележити дати, като подготвиха талантливите ни ученици да рецитират, пеят и танцуват. Водещи на събитието бяха Иванка Гаджалова и Ралица Колева. Децата и учениците уважиха името на Пенчо Славейков, по случай 157 години от рождението му и 57 години от създаването на училището. Наградени бяха с грамоти за много добър и добър успех най-изявените ученици, както по учебни предмети, така и за извънкласни прояви. Гости на тържеството бяха ОСО ст.експерт в РУО – г-жа Вакрилова, директори и зам. директори на училищата в р-н Източен. „Честит да е патронният празник на ОбУ“Пенчо Славейков“ – училището което обичаме и ценим“ – с тези думи водещите закриха тържествената част. По традиция за завършек, се изви кръшно хоро.
 
 

На 26.04.2023, педагогическия съветник Златина Делова и Образователния медиатор на училището Галя Караджова присъстваха на Форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца“ – част от програма „Киберзащита“. Тази среща е от изключителна важност за подрастващите и за нас, които трябва да се грижим за претенцията на кибертормоза на децата. Събитието откри г-жа Славка Бозукова – главен редактор в медия „Стандарт“. Изслушани по темата бяха г-н Мирослав Беляшки от община Пловдив, г-н Владимир Бронфенбренер – експерт по националната сигурност в Израел и основател на Черноморска академия по сигурността, Викарен епископ Арсений от Пловдивската света митрополия, г-жа Антоанета Пакова- началник на РУО Пловдив, Антоанета Василева – служител от safenet.bg. /Български център за безопасен интернет/, Александър Точевски – заместник -председател на районен съд Пловдив, Петър Петров – районен прокурор на гр. Пловдив и още гост-експерти, ангажирани с киберсигурността на децата.

 
 
 
В училището се проведе Състезание по Бълг.език и л-ра върху живота и творчеството на Пенчо Славейков.
Участваха 5,6,7 класове. Учителите по БЕЛ в прогимназия организираха състезанието. Участниците се вълнуваха и се стараха да се представят по-добре от конкурентните отбори.
 
 

Отново в седмицата посветена на патрона на нашето училище, ученичките от 9″А“, четох поемата „Неразделни“ на Пенчо Славейков в читалнята. Госпожа Роси Златева, техният класен ръководител инициира това събитие, посветено на патронния празник на училището, когато ще се честват 167 години от рождението на поета, публициста и библиографа Пенчо Славейков.

 

 

 

Учениците от начален и прогимназиален етап , изработиха табло и рисуваха Земята, по случай 22 април -Международния ден

на  Земята .Призивът на училищната общност е да пазим и обичаме Майката Земя.

Така беше пресъздадена пролетта в часовете  по рисуване в начален етап. На таблата  във фоайето на Корпуса ,бяха изложени     

най -сполучливите творби.

 

 

Трети  „Г“ клас с класен ръководител г-жа Христина Танева , изработиха пролетта от хартия  като красиво облечено момиче.

 

 

На 6 и 7 април 2023г, се проведе VIII Регионална конференция на началните учители от област Пловдив „Училището място за деца “ организирана от РУО Пловдив. Екипът на ОбУ „Пенчо Славейков“също беше в невероятния Хисар, в прекрасния хотел „Аугуста“. Събитието откриха талантливите ученици от СУ „Любен Каравелов “ гр. Пловдив.

В нея взеха участие Юлия Атанасова, старши учител в НЕ, Даниела Донева- учител в НЕ и Ралица Колева- учител в ЦДО в НЕ.

Четиридесет и шест практики  , с които се  включиха учителите от Пловдив и областта , бяха издадени в сборник, което вече е традиция за РУО Пловдив. Сборникът е качен в сайта на РУО.

Юлия Атанасова сподели как преподава използвайки драматизацията като метод, Даниела Донева сподели своята система за  управление на класната стая, и Ралица Колева представи своето най-ново предизвикателство -обучение чрез комикси.Трите учителки бяха придружени от директора Екатерина Делинова , която сподели в своята презентация каква ,  образователна среда е създадена в училището , в подкрепа на иновативните практики в класовете, както  мотивационната стратегия, която ръководството следва , за да стимулира и поощрява колегите , които се стремят към успешна реализация.

Г-жа Пакова , началник на РУО приветства участниците и ги поздрави за иновативните им  начинания и ентусиазъм. Г-жа Васка Атанасова и Мариана Механджиева бяха двигатели и организатори на събитието .Модератори бяха успешно представени колеги през годините на различни издания на конференцията.

Голямата изненада на това събитие  беше Мария Гайдарова -зам.министър на МОН. Тя връчи грамотите на всички участници, изрази задоволство от представянето им и пожела на организаторите, конференцията да са превърне в национална . Екипът на ОбУ „Пенчо Славейков “ си тръгна обогатен с много идеи и с много нови познанства и приятелства.

  

 

 

На 24.03.2023г се проведе работилница „Флористика “ в ОбУ “ Пенчо Славейков“. 12 отбора от всички етапи в училището , се състезаваха да покажат своите естетски умения, сръчност и подбор в съчетаване н а цветовете. Снимките говорят сами за себе си. 

Жури в състав-Георги Найчев , Стефан Ганозов и Светлана Андреева , излъчи следните призьори:

-за начален етап:

– на първо място IVВ  –  на второ място III Б  -на трето място III А

-за прогимназиален и гимназиален етап :

– на първо място V В – на второ място V Г -на трето място X Б

Честито на печалившите . Предстои награждаване.

       

 

 

 

 

Училищна евакуация при пожар  в изпълнение на Плана на Щаба за действие при БАК се проведе на 14.03.2023

   

По случай 14 март – международен ден на числото ПИ, за учениците от  5 до 10 клас се организира:

1.Обща снимка във формата на числото ПИ

       

 

2.Откриване на математически понятия

3. Изработване на математически табла.

  

4. Нареждане на пъзели 

5. Моделиране на дроби.

 

 

 

С табла за 3 март и радиопредаване по случай 145.години от Освобождението на България, в ОбУ“Пенчо Славейков“ беше отбелязан Националния празник. Г-жа Смукова, учител по История и г-жа Ботева, учител по БЕЛ, подготвиха учениците за честването на бележитата дата.

 

Творителница „Мартеници“  е традиционна за училището. В час  на класа и в часовете по  Изобразително изкуство, учениците от ПГ  до 10 клас твориха символите на Баба Марта от червено бели конци, а 8″а“ и 9 „а“ ,специалност „Работник облекло „, учиха 80см мартеница, като Пижо и Пенда бяха украсени с шевици и апликации.Всички изделия бяха разположени на изложба в едно от фоайетата на училището. На различните етажи табла за 1 март красяха коридорите. 

Специално жури от учители по  Изобразително изкуство оценяваше мартениците.На 02.03 ,директорът връчи грамоти  книги на призьорите от първо до трето място  и Специалната награда , която беше присъдена на 1 „г“  клас и ГЦОУД 1 „а“, за горен курс на 8″а“и 9″а“.В училището същия ден, учители и ученици  си размениха мартенички, с пожелание за здраве и късмет

.

 

Добри практики за работа с ученици и родители за предотвратяване на преждевременно напускане на образователната система. Приемственост между ДГ и училище. Това беше темата  на днешната работна среща организирана от РУО Пловдив и СУ „Симон Боливар“ дискутирана пред 80 директори и педагогически специалисти от Пловдив и областта. На събитието ОбУ „Пенчо Славейков“ се представляваше от г-жа Петя Михайлова -Чангалова- зам.директор УД и приобщаващо образование и Златина Делова-Педагогически съветник в училището ни . 

    

В ГДК „Борис Христов“ посетиха мюзикъла „Мечо Пух“ ,вторите, третите и четвъртите класове. Събитието е на район Източен, община Пловдив, по проект СИИУГПДОЗТЗ.  

 

 

На 23.02.2023 , група учители , директора и няколко ученици от първи клас , гостуваха на прекрасните колеги и деца от ДГ „Щастливо детство“ в район източен. Директорката Евгения Попиванова подкрепи инициативата на ОбУ „Пенчо Славейков“, да се запознаят техните родители и децата с предимствата на на нашето училище, във връзка с приема за първи клас. Това учебно заведение е уникално, колективът е дружелюбен, директорът-креативен и иновативен.Децата им са чудесни , родителите-приятелски настроени.Получи се гостуване, което и двете страни  ще запомнят. Гостуване, което поставя началото на едно пълноценно партньорство и приятелство между ДГ „Щастливо детство“ и ОбУ „Пенчо Славейков“. С мултимедийна презентация, пяха, успяхме да разкажем за материалната база , за живота в училището  и за предимството да бъдеш ученик при  нас. Учениците от първи клас, подготвени от г.жа Юлия Атанасова ,пяха,танцуваха и четоха текстове от читанката. Инициативата продължава и в други детски градини

.

 

 

 

Готови сме за ден на розовата  фланелка . Да кажем  „Не на тормоза в училище“

 

  • Награждаването на спечелилите в състезанието „С любов и признателност към Левски“. Днес дойдоха само част от отборите. Журито реши освен първо, второ и трето място, всички останали да получат поощрителни награди. Проектите за Левски, които изготвиха, ще красят класните им стаи. За ръководството беше чест и радост да награди тези прекрасни родолюбиви ученици и учителите им. Всички 19 отбора получиха своите награди.
  •  
  •  
  •  

 

 

 

 

На 20.02.2023 година директора на ОбУ „Пенчо Славейков“уважи патронния празник на СУ“Найден Геров “ в Дом на културата „Борис Христов“. Честването е по случай 116 години от основаването на СУ „Найден Геров“ и 200 години от рождението на патрона им.     

На 10.2022г г-н Ганозов изведе ученици по проект

„Социално-икономическа интеграция на уязвими групи, интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“

  

На 28.10.2022 г се проведе планирания Спортен празник на училището. Ученици от начален , прогимназиален и гимназиален етап с радост участваха в щафетни игри, футболен турнир, играха волейбол и баскетбол.

Гост художници от Холандия рисуват стените на училището по проект е екологична насоченост .

По случай Ден на народните будители в училището бе създаден кът  с видни български будители.

За това  се погрижиха г-жа Смукова- учител по история и г-н Ганозов – учител по изобразително изкуство 

Представителен блок учители се включи в градското шествие, посветено на 100 години от честването на Ден на народните будители.

По случай старта на 13-то издание на проект „Народните будители и аз“ и награждаване на участниците на предишното такова, от името на колектива на ОбУ „Пенчо Славейков“,г-жа Делинова връчи Поздравителен адрес  на доц. Кирчо Атанасов- основател и двигател на проекта

.   

На 05.11.2022г, двеста ученици от първи до десети клас на ОбУ „Пенчо Славейков „, в изпълнение на заложените цели в Стратегията за развитие и Програма за прибиране и задържане на учениците, както и мерките, свързани с приобщаващото образование, посетиха гр. Копривщица.
Там те гостуваха на“Музей на хляба и традиционните храни“, където след лекция за произхода на хляба, месиха два вида хляб по древни рецепти, както и изиграха народни хора и модерни танци. След изтичането на хлебчетата, на поляната до музея, се проведе спортен полуден. С щафетни игри, мини футбол и федербал, беше отбелязана тази инициатива.
След нея, училищната общност посети Къщата-музей на Тодор Каблешков в града, както и някои забележителности на известната с богатата си история Копривщица.
Събитието бе подкрепено от двадесет родители и класните ръководители и учители в ЦОУД.
В подкрепа на стремежа на колектива на училището, тази инициатива помогна за по-успешната интеграция и социализация на нашите възпитаници, и бе проведена в унисон с целите на ЕКК, свързани с история, литература и гражданското образование.
 

На 10.11.2022 г. директора и зам. директор гостуваха в ситуация по Конструиране и технологии в ПГ 4а с ръководител г-жа Илчева. Децата имаха за задача да изработят есенно дърво. За целта , им бяха приготвени материали и лепило. Много оригинални есенни дървета се получиха, децата бяха щастливи, сдобиха се с нови знания и умения.А докато изобретяваха дървета, за фон учителката им пусна песничка за есента. Това създаде допълнително настроение

.

На 11.11.2022г., г-жа Златева и г-жа Делинова заведоха група ученици от 9″А“ клас в Епископската базилика, като подкрепа на темите, усвоявани в Час на класа. С подробна лекция, уредника на Базиликата, запозна учениците с историята на откриването и създаването на археологическия обект. На 14.11.2022г., в Час на класа, това което бе усвоено като теория, го изработиха в практическа среда. Една от най оригиналните мозайки бе претворена в пъзел. Темата за часа е „Историята на Пловдив – повод да се гордеем. Епископската базилика като част от културното наследство.“
Иновативната г-жа Златева, реши да проведе часа в училищната библиотека, и покани директора да види как са се справили учениците с поредното предизвикателство. 
 
 

В ОбУ „Пенчо Славейков“ не само се включихме в инициативата за събиране на хартия на район Източен, съвместно с още четири района на община Пловдив, но и организирахме почти всички ученици в събирането на отпадъци в двора на училището. Инициативата има състезателен характер. Състезаваме се със събрани два тона и 184 кг. хартия. Опитваме се да възпитаме дисциплина по отношение на изхвърлянето на отпадъците, както и да научим учениците, че както пазят собствения си дом чист, така трябва за пазят чисти училището и квартала.

 

   

Колективът на ОбУ „Пенчо Славейков“ премина обучение, което носи три кредита на учителите. Държим на квалификацията.За да се предпазим от прегаряне в нашата професия заложихме на тема за стреса, произход, симптоми, „прегарянето“ в професията и техники , с които да редуцираме стреса, да се  и да управляваме емоциите си и да открием кой е най-приятния начин да релаксираме. Тези и други  важни теми и подтеми дискутирахме. Разнообразие в обучението внесе и  практическа ситуация, в която бяхме поставени по групи. Доктор Мария Стоева-нашият обучител, успя да концентрира, да разсмее  и да провокира учителите да дадат най-доброто от себе си, при  изпълнение на задачите в това упражнение.Тестването на нивата на тест, които имаме беше  другият интересен акцент в обучението

.

https://sway.office.com/08vvNFHgIfXrsINE?ref=Link

С презентация и споделяне на предизвикателствата в преподаване на Български език и литература ,взеха участие учители по предмета в среща на преподаващите тази дисциплина от гр. Пловдив, по покана на РУО Пловдив. Срещата се проведе в ПГАСГ на 01.12.2022  и е във връзка със затрудненията на учителите по БЕЛ, които срещат, мерките които предприемат за подобряване  на успеваемостта на учениците и решения ,които предлагат за подобряване на нивото на тези, които ще се явяват на НВО и ДЗИ през настоящата учебна година.

 

На 30.11.2022 г. , Зара Данаилова старши експерт по математика в РУО Пловдив посети открит урок на тема „Деление на степени с равни основи“ в 6″б“ клас  с преподавател Руска Златева. Гости на споделената добра практика бяха учители от училища в район Източен , от област Пловдив-начални, основни и гимназии,както и .професионални гимназии. Урокът беше интересен, интерактивен и с елементи на използване на ИКТ в часа и упражнение от програмата Khan.За нашето училище е особено важно  да участва в подобни инициативи, за да проверим докъде сме стигнали в усвояването на учебния материал и да взаимодействаме идеи и добри практики от колегите от други институции. Нашите ученици се представиха успешно, а г-жа Златева като иновативен и креативен учител получи одобрение от г-жа Данаилова и всички седемнадесет колеги, които присъстваха на открития урок.

Моменти от церемонията по награждаването на училищата, които се включихме в състезанието „Хартиена надпревара „-събиране на най-голямото количество хартия. Участие взеха 15 училища от район Южен, Северен , Източен и Западен. Беше вълнуващо вдъхновяващо. Най-важно е обаче, че ученици и учители са включиха с голям ентусиазъм в това да изчистим мястото на което живеем, а в нашия случай , и в което учим. Да се поздравим с всички ученици и учители с признанието , което получихме.

Наградата е мебели на стойност 500 лв

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/uchenici-sabraha-rekordnite-13-tona-hartiq-za-reciklirane

На 7.12.2022г , в Дома на културата „Борис Христов“ Пловдив , нашите ученици посетиха спектакъла „Хензел и Гретел“ на Пазарджишкия куклен театър. Бяха много въодушевени и аплодираха актьорите много често.

Кметството на район Източен награди училищата участвали в инициативата „Хартиена надпревара“ с безплатно посещение на постановката за деца.

Осигурен беше и транспорт.250 наши ученици посетиха събитието със своите учители и родители

.

Г-жа Рангелова, учител по Практика , направление „Работник облекло“ с ученичките от осми , девети и десети клас изработиха апликации и артикули от плъсти и текстил и подариха творенията си на всички колеги в  училището. Публикуваме част от тях.

 

 

Дядо Коледа дойде  при децата от подготвителните групи с учители г-жа Елена Николова и Мария Илчева. Голяма радост, голямо вълнение.Поздравиха скъпия ни гост  с песни и стихотворения. Имаше подаръци за всички. Родителите бяха скъпи гости на тържеството. Коледния дух е завладял малки и големи.

.  

В другите две подгодвителни групи Дядо Коледа преди да раздаде  опакованите подаръци  той подари на децата един вълшебник – илюзионист. От неговите реквизите изскочиха зайче, гълъби и още много изненади , предизвиквайки възхищение и учудване  у децата .Благодарности за техните учители – Спаска Йовчева и Галина Мечкарева, за незабравимите моменти, които подариха на деца и родители.

Най-големият подарък днес бяха усмивките на малките, детския смях и радостната глъч из цялото училище.

Още един успешен в развитието на ОбУ „Пенчо Славейков“ в който интеграцията, патриотичното и гражданското  възпитание имат благотворно  въздействие върху нашите възпитаници.

 

IV б клас бе поздравен от директора на училището , за това че са дарили парите, събрани за почерпка за Коледа , за болните им връстници в клиниката във  ВМИ. Мотивираме и поощряваме учениците да бъдат най-вече добри.

Изложба на картички и сурвачки с благотворителна цел , в ОбУ „Пенчо Славейков“, даренията  от която ще отидат за децата с онкологични заболявания във ВМИ- Пловдив. Благодарности към децата , учениците и колегите. Бъдете здрави.

Планирана вътрешно- училищна квалификация се състоя на 21.12.2022г. в голяма учителска стая. Галя Караджова- медиатор в ОбУ „Пенчо Славейков“  по  национална програма „Подкрепа за образователните медиатори и социалните работници“, сподели добри практики от своята дейност с колектива  на училището. Тя е един успешен медиатор, който помага на училищната  общност с прибирането и задържането на учениците в час, следи за дисциплината им в коридорите и двора, и когато се налага помага на колега в часа му.

 

 

 

 

 

 

 

 

На 22.12.2022г, директорът на училището , г-жа Делинова посети съвещание на РУО , на което бяха обяснени ползите от изграждане  на СТЕМ центровете, подробности за кандидатстване по програмата , споделяне на добри практики от вече работещи СТЕМ центрове в града , и други

  Коледният ден на таланта е най-очакваното събитие от годината в ОбУ“Пенчо Славейков“. Децата и учениците показват своите таланти в четири категории- рисунка /украса, стихотворение, песен, танц.

На 23.12.2022г, 27 изпълнения огласиха фоайето  на училището. Емоцията беше неописуема, особено когато зазвуча „Хубава си моя  горо “ в изпълнение на десетокласник. Журито се затрудни изключително много, толкова репетиции, старание и всеотдайност.Взе се решение, че всички ще получат награди. 

Най – голямата награда за общносттта бяха средствата, събрани от благотворителната изложба за болните деца в детската клиника , в отделението по онкология-ВМИ. С малки подаръчета, сурвачки и скромна сума бяха зарадвани тези мили деца.

А нашият Коледен ден на таланта си имаше Дядо Коледа, Снежанка и малки джуджета , които допринесоха за празничната атмосфера още повече. 

За организацията на този  уникален ден в любимото училище, ръководството благодари на всички- деца,ученици, учители, служители, родители. Пожела им весели празници   и да са здрави и щастливи.

 

С изключително успешна реализация на проект „Социално -икономическа интеграция на уязвими  групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП НОИР -2014-2020 г. по Договора на БФП №   BG05М90Р001-2.056-0002,21ДГ-668/08.07.2021г.може да се похвали  училището.

„Социално -икономическа интеграция на уязвими  групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“, е неговото предназначение и дейностите се в три направления, български език , спорт и изобразително изкуство .Ръководителите на групи по проекта са Елена Кьоррайчева, Петя Колева и Стефан Ганозов. На различни места в градска среда  , в знакови за града сгради или исторически  обекти  и  спортни съоръжения бяха водени ученици от прогимназиален етап. Ефектът  е изключителен, защото се променя  , възприятието им за града, за света и в личен план се променят желанията им за развитие.

 

 

 

На 06.01.2023г,  ОбУ „Пенчо Славейков“ чества 175 години от рождението на Христо Ботев. Г-жа Мариана Ботева, учител по БЕЛ – нейните ученици от 10″б“ клас, направиха радиопредаване, посветено на поета-революционер.Те запознаха училищната общност с биографията му и изготвиха табло, посветено на годишнината от рождението му.Изявили са ученици, участвали в радио предаването за  Ботев бяха: Георги Димитров Илиев, Стоян Димитров Рангелов, Таско Митков Асенов.Ръководството благодари на всички тях  и им пожелава успех и в други начинания

.  

В ОбУ „Пенчо Славейков“ в час по история се проведе конкурс „Кои уши байрака?“ ,посветен на 166 години от рождението на Райна Княгиня! С благодарност към учителите по  история и  български език  и литература , че са организирали събитието. Най – добрите творби ще красят фоайето на училището .

На 9 февруари, инспектори от VI РПУ, гостуваха на първокласниците от I б и  I в клас, с обучение на тема „Безопасност на движението“. С голям интерес и много емоционално премина тази среща. Инициативата на VI РПУ продължава и в други класове от ОбУ “ Пенчо Славейков“. Ръководството благодари на председателя на Комисията по БСП в училище – г-жа Лина Узунова, която се свърза с инициаторите и заедно организираха това събитие. Изпратено беше Благодарствено писмо до VI РПУ от името на колектива на училището

.      

На 17.02.2023г.в училище ще се проведе състезание за изработване на проект, посветен на живота и личността на Васил Левски. Ще участват 19 отбора с по трима ученици. Гост и съорганизатор на събитието ще бъдат партньорите от Народно читалище „Съвременник“. Същият ден ще се включим в едновременното рецитиране на стихотворението на Ботев „Обесването на Васил Левски“, което ще стартира в 12ч.в цяла България и с радиопредаване, посветено на Апостола. На 20.02, в последния час на 7, 8, 9 класове ще се проведе състезание „Какво знаем за Васил Левски“.

Тези красиви изделия се изработват в гимназиален етап в професионално направление „Дървообработване“.Традиция в качеството и стремеж към изработване на естетски издържани творения са залегнали в учебно-практическите занятия и в трите направления, по които работи ОбУ „Пенчо Славейков“. Последното са шкафовете за нуждите на всички кабинети по Български език и литература. Поздравления за г-н Геров и учениците му.

С радио предаване , посветено на 150 години от обесването на Васил Левски, ученици подготви г-жа Гаджалова, отбелязаха честването на тази дата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Състезание  с 10 „а“ и 10 „б“ класове в час по Български език и литература. Отборите подготвиха г-жа Ботева и г-жа Андреева.

 

В 12ч на 17.02.2023 г н цяла България е рецитирано стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.Сборна формация от всички възрастови групи представи ОбУ „Пенчо Славейков“.Г-жа Илчева класна на 4 „г“ клас беше  викторина :“Какво знаем за Васил Левски?“.Специален гост на събитието беше Ваджип Илиев, наш бивш ученик, студент в 4 курс в ПУ „Паисий Хилендарски“ специалност социални дейности.

 

Състезание „Лъвски скок“, провело се в часовете по физическо възпитание и спорт, посветено на Васил Левски.Тази иницатива е запазена марка на училището от февруари 2014 г и не пропускаме да я осъществим.

Съвместно със секретаря на читалище „Съвременник“,Вера Аврионова , нашите ученици от втори до десети клас участваха в изработването на проекти за живота и делото на Апостола.Състезанието нарекохме „С любов и признателност на Левски“.Събитието откри Анастасия Любенова, ученичка от 6″а“ клас, подготвена от г-жа Арсенова, учител по БЕЛ. Участваха 19 отбора. Журито в състав – Вера Аврионова , Ваджип Илиев и г-н Ганозов- учител по рисуване беше особено затруднено.Участниците трябваше да изберат материали и снимки на Дякона, да ги изрежат и залепят на картон А3. Също така трябваше да напишат информация за живота му , важни години и други.Всички отбори с справиха блестящо.В нашето училище почетохме паметта на Васил Левски като достойни и родолюбиви българи.