СЪБИТИЯ 2023/2024 г.

 
Кремена Шолова, Анелия Дидерумова, от 10 кл. и Даниела Белялова и Анка Михайлова,  ученички от 9 кл., участваха в Национално състезание по рецитиране и творческо писане „Аз мога – тук и сега“, организирано от едноименното сдружение. В първи кръг, всички 201 участници от 27 населени места, попълниха тест по български език с 40 въпроса за 10кл, 30 за 9 кл. Нашите ученички преминаха във втори кръг с рецитация на стихотворението на Веселин Ханчев“Художник“ и „Странник“ на Христо Ботев, което е задължително по регламент. По избор на участника се представиха с поемата на Пенчо Славейков“ – „Неразделни“- Кремена Шолова, с „Хубава си моя горо“- Анка Михайлова, „За теб, Българийо“- Даниела Белялова. Имаше великолепни рецитатори и критична публика, вперила очи във всеки участник. Анелия Дидерумова написа есе на тема „Свобода или сигурност „в категория „есе“.  На церемонията по награждаването след конкурса, Кремена Александрова Шолова бе класирана в топ 10 на рецитаторите, журито и беше отредило достойното девето място. Всичките четири момичета получиха сертификат за участие в конкурса „Аз мога – тук и сега“, от едноименното Сдружение. Те заеха следните места: Даниела – 21во, Анка – 22ро и Анелия – 26то в категории „рецитация“ и „есе“. Това е признание за възможностите на нашите ученици и труда на техните учители – г-жа Андреева и г-жа Златева. Те получиха поздравления от директора Екатерина Делинова и зам.директора Ралица Колева, както и пожелания за нови успехи.
Всички участници във форума получиха сертификати за участие.
 
            
 
 
 
 
На 27.11 и 28.11 в ОбУ“Пенчо Славейков“ се проведе обучение на тема
„Първа долекарска помощ“.
Лектори бяха психологът Елена Атанасова и парамедикът инж.Халил Салиев.
51 учители и служители се обучиха как да реагират при кризисна ситуация и как да оказват първа долекарска помощ.
Обучението бе проведено от „Информа“ЕООД и беше съпроводено с много нагледни материали, примери от практиката и на двамата лектори и демонстрация на реакция при припаднал или ранен човек.
Обучението е част от План за квалификация на педагогическите специалисти.
В него се включиха и непедагогически специалисти, на които се е налагало да съдействат на учителите при кризисни ситуации.                                                                                                             За това обучение педагогическите специалисти ще получат един квалификационен кредит.
 
 
        
 
Учениците от първи клас съвместно с класните си ръководители изготвиха Табло на приятелството. Принципите на които ще стъпват нашите първокласници са ценностите в които възпитаваме нашите подрастващи деца и ученици. Таблото е разположено във фоайето на втори етаж в централна сграда.

 

На 22.11.2023г.  екипа на ОбУ „Пенчо Славейков“, които осигурява дигиталното обучение се

срещна с проф.Стоилова и гл. ас. Константинов

по проект „Дигитално разделение и социални неравенства“.

Учениците от 6а и 6б в голямото междучасие в Деня на толерантността нарисуваха ръчички и на всяко пръстче написаха думи за доброто и талерантността.

 

Учениците от 2-те класове четоха приказката за „Трите пеперудки “ в международния ден на толерантността. Децата работиха на работни листове с текста , езиковата  задача по него  и оцветиха илюстрация по приказката . Присъстваха родители , преподаватели  на вторите класове  и г-жа Ралица Колева.

Използвахме възможността, за да напрвим и мини състезание между класовете за най-добър четец

 

 

 

С мотото „Златна есен е дошла“, ПГ -3″б“ и 2″а“ клас организираха есенен карнавал. На събитието дойдоха много родители а най-малките деца от подготвителната група и техните каки и батковци от втори клас, рецитираха, пяха и танцуваха заедно. Стаята на 2″а“ клас беше есенно украсена, за което се бяха постарали г-жа Атанасова и г-жа Йовчева с децата и учениците. Всеки участник в карнавала беше закичен с листо с цветовете на есента. Втори „а“ клас подариха на малките и родителите картички с есенни мотиви, които бяха изработили в часовете по рисуване. За доброто представяне и за полезността на инициативата, директорът    г-жа Делинова награди всички тях с лакомства и подаръчета.

 

 

 

 

В Световния ден на медиацията можем да кажем, че в училище разположихме табло, на което на достъпен език разясняваме на учениците що е медиация. Да си медиатор означава че трябва да можеш да разрешаваш конфликти и проблемни ситуации. Медиаторът е човека, който сближава две гледни точки на хора, които считат, че трудно биха намерили общ език или общи цели. Образователните медиатори в нашето училище посредничат между институцията и родителите, и учениците. Мотивират ги да идват на училище и да се стараят да учат, а родителите им да бъдат по-ангажирани в този процес

 

 

 

 

Ралица Колева се завърна от VIII научно – практическа конференция „Добри педагогически практики в образователната интеграция и образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи“. Тя пледстави своята практика как се изучава българския език, посредством комиксите, които учениците и изготвят в часовете по бо Български език ш литература. Събитието е организирано от МОН и СБУ.

Г-жа Колева получи специална грамота за представянето си.

 

 

 

 

На 06.10.2023г., Ралица Колева, ЗДУД, участва на официалното представяне на Програмата „Екоучилища“. Училището ни е включено в тази програма. За целта ще бъде създаден Екокомитет от училищната общност и партньорите ни, за планиране на дейности за активно опазване на околната среда. Първата стъпка беше залепване на плакат „Влез в зеления кръг“, който показва, че училището е част от Програмата „Екоучилища“. За да покажем защо заслужаваме да сме екоучилище, група ученици, родители и служители, заедно с г-жа Делинова и г-жа Колева, се снимаха пред зелените кътове на ОбУ“Пенчо Славейков“.

 

 

 

 

На 4.10.2023 г. се отбеляза празника на българския програмист.

По случай празника се проведе състезание .

То се състоеше в  правилно и бързо писане на текст на компютър за време.

Състезанието спечели Любка Гайтанджиева от 7б.

 

 

 

На 3.10.23 г. се проведе европейския ден спорта под надслов   “ Бъди Активен“ . Учениците взеха участие в много спортни дисциплини. Лека атлетика- бягане с препятствия, щафетни игри, дърпане на въже, футболен турнир, баскетболен турнир, турнир по народна топка.

 

 

 

Госпожа Гаджалова изнесе радиопредаване посветено на Деня на Независимостта на България на 21.09.2023 г. Освен историческите факти как България е станала независима държава, г-жа Гаджалова призова да ценим независимостта си и да отстояваме завещаното за бъдните поколения.

 

На 21.09.2023 г , децата от предучилищните групи и някои от начален етап отбелязаха Световен ден на мира в училището. По детски обясниха защо искат мир и помолиха възрастните да пазят мира и да даряват на децата си нормален живот и щастливо бъдеще.

 

 

 

 

 

Нашите най-малки възпитаници от 3Б група, се учат на определени навици и се социализират към учебната среда. За целта, г-жа Спаска Йовчева, техният учител използва  следната добра практика – под музикален съпровод децата играят гимнастика сутрин и по този начин стават по-близки, отпускат се, приобщават се.

 

 

 

В ОбУ“Пенчо Славейков“ с голямо вълнение и радост бе открита учебната година. Гост на тържеството беше зам.кмета от кметство „Източен“ – Атанас Кунчев. С приветствено слово и след музикалната програма, г-жа Делинова покани първокласниците, които минаха под арката и с пита бяха посрещнати на входа. За късмет и да им върви по вода, тя поля с менче вода техния път към училището. Зазвъня първият училищен звънец и всички ученици прекрачиха прага на любимото училище. Всички и учители и родители пожелаха спокойна и успешна година, като си обещаха да бъдат партньори в образователния процес.