Събития през месец декември

01.12.2017 г.

Днес, 01.12.2017 г., се проведе вътрешноучилищна квалификация от обучения за 2017г., посетени от наши педагогически специалисти. Темите бяха: „Психологически подходи при деца и ученици с проблемно поведение”; „Техники за справяне с агресията”; „Споделяне на добри практики от извънкласни и извънучилищни дейности”(и в работата с етнически малцинства). „Иновативни класове, реализация на иновацията в ОУ „Пенчо Славейков”. По повод посещението в  ОУ „Гео Милев”- Садово, бе презентиран опита на колегите  при преподаване в час по Човекът и природата и Самоподготовка в начален етап – иновативно училище. Госпожа Делинова откри и представи първия презентиращ – Васил Тасков, училищен психолог. След това Добри Николов представи своята презентация на тема: „ Преодоляване на агресията в училище“. Останалите обучаващи запознаха колектива с обученията си, проведени в Камчия и Велинград. Вътрешноучилищната квалификация завърши със споделяне на добри практики от Златка Сариева и госпожа Солакова.

Новогодишната елха в ОУ “Пенчо Славейков“ беше украсена.

ОБУЧЕНИЕ 01.12 обучение

елхата

04.12.2017 г.

Проведе се открит урок по математика в трети „д“ клас с класен ръководител Екатерина Илчева. Темата беше „ Събиране на трицифрени числа с преминаване“. Часът стартира с Коледен венец, съдържащ трицифрени числа. Децата бяха разделени на три отбора. Всички имаха работни листове. Учениците се справиха много добре. Присъстваха Екатерина Делинова- директор, заместник – директор и учители.

04.12 открит урок 07.12.2017 открит урок в 3. г клас открит урок 07.12 открит урок 04.12 открит урок по математика 04.12

07.12.2017 г.

Днес, трети „г” клас с класен ръководител г-жа Шопарова изработваха в час по Изобразително изкуство картички и украса за Коледа. Имаше много ентусиазирани майки и деца, много радост и усмивки. Получи се чудесен и непринуден урок с участието на родителите.

08.12.2017г.

Нашите приятели от ОУ„ Гео Милев”- с. Грохотно, общ. Девин дойдоха да се запознаят отблизо с образователната среда и училищния живот в ОУ„ Пенчо Славейков ”. Преподавателският екип, начело с директора Фани Василева, проследи нашия опит. Следващият път ще се радваме да ни гостуват и с техните ученици. Надяваме се, че са останали с много добри впечатления от нас и нашето училище.

08.12 гости от Грохотно 2- 08.12 гости от Грохотно-08.12

09.12.2017г.

Учениците от клуб „Сръчни ръце“ от проекта „Твоят час“ изработиха картичките, с които ще бъдат наградени участниците в Коледен ден на таланта. В кабинета на г-жа Арсенова  има мини декор за куклено представление, което ще се използва в школата за театрално изкуство.

09.12. проект 09.12

12.12.2017г.

Проведе се обучение на иновативните училища в Пловдив, организирано от Световен Образователен Форум. Връчени ни бяха постери от Председателя на Форума Мария Гайдарова. Получихме и логото на Проекта „Иновативно училище“, към който се включихме.

12.12 12.12.jpg1 12.12.jpg1.jpg2 12.12.jpg1.jpg2.jpg3 иновативно училище 12.12

13.12.2017г.

Госпожа Делинова презентира иновацията и мениджърските подходи, които се прилагат в образованието в нашето училище.

Иновативен мениджмънт на класната стая на III б клас с класен ръководител: Христина Танева. Учениците измерват своите суперсили в няколко категории в стремежа си да подражават на любимите  супергерои.  Цветовете на дъгата е техният тракер, на който отбелязват седмичния си успех.

13.12.2017.jpg презентация 13.12.2017-презентация презентация 13.12

Изработени нагледни средства, илюстриращи понятия от Литература и Околен свят във втори клас. Иновацията в действие.

13.12.2017г.

През тази учебна година кампанийно отбелязахме седмицата на четенето с нестандартни решения за организацията на класа.

седмица на четенетоседмица на четенето.jpg2.jpg3

В Подготвителна група, третокласници от класа на Юлия Атанасова, четоха приказката „Работна Мецана“. След това децата от подготвителната група оцветиха на работен лист Баба Меца. Учениците бяха облечени в костюми на герои от приказката. На събитието присъстваха директор, заместник-директор, учители и родители. Актьорите се справиха блестящо с мултимедийното представяне на текста.

13.12.2017.jpg1-четене 13.12-четене

През тази седмица в часовете по всички предмети се четоха текстове от учениците. Директорът и заместник-директорите посетиха някои класове, за да четат съвместно с децата. Маратонът на четенето се проведе с активното участие на ученическия съвет на училището. В час по английски учениците четоха диалози, а в занималните децата четоха приказки по роли.

Нашите ученици приеха  тази инициатива и участваха с  ентусиазъм.

седмица на четенето.jpg2  седмица на четенето.jpg2.jpg3.jpg4

14.12.2017г.

Днес, г-н Дъвков получи грамота за активно участие на нашето училище в Световния ден на спорта. Всяка година участваме активно във всички спортни инициативи на всички нива. Церемонията по връчването се състоя в Голяма зала на Община Пловдив.

ден на спорта 14.12

15.12.2017г.

Днес се проведе „ Работилница Сурвачки“.   В нашето училище уважаваме всички празници, ценим символите на Коледа и новогодишните български обичаи.

Тринадесет отбора се състезаваха за изработка на най-красива сурвачка. Използвани бяха дрян от с. Грохотно, който приятелите ни от ОУ„ Гео Милев”, с които Славейковци реализираха първо интеграционно училище, изпратиха  специално. Също така имаше и  плъсти, конци от вълна, шипки, ошав, пуканки, панделки, гирлянди и други материали. На първо място журито определи сурвачката на II д клас, а на второ и трето място се наредиха VII б  и  VII д клас. Четвъртите класове взеха превес в класирането при изработването на най-оригинална коледна картичка. Сурвачките и картичките ще се продават на благотворителен базар в училището, а събраните средства ще се дарят на Защитена къща в ЖК“Тракия“.

сурвачки 2 сурвачки 3 сурвачки 4 сурвачки.jpg5 сурвачки

 

16.12.2017г.

Днес, наши ученици получиха грамоти за участие в литературен конкурс „Моята коледна приказка” по инициатива на ОИ „Старинен Пловдив”. Учителката Ангелина Недева за пореден път прие предизвикателството за участие в такъв конкурс. Участваха осем ученици от ПИГ пети клас. Родители също са присъствали на награждаването. Те изразиха своята радост и удовлетворение от това, че ние помагаме на децата им да се развиват и поощряваме техните таланти.

16.12

19.12.2017 г.

Госпожа Делинова и  началната учителка Даниела Донева, презентираха иновативни добри практики в управлението на класна стая и училището. Училището като институция, в която се извършва образователна интеграция на малцинствени групи. Те  участваха в работна среща на директорите,  за да споделят и обменят опит. Домакини бяха ОУ„ Гео Милев”. Събитието бе  организирано от РУО – Пловдив. Присъстваха експерти от РУО , 40 директори и учители от Пловдив и от областта. Срещата завърши с обиколка на ОУ„ Гео Милев”, помещаващо се в сграда, която е паметник на културата и  е на 111 години.

Най-впечатляваща беше Патриотичната стая. Тя е  иновативно решение на ръководството и филолога Милена Колева, която е мотивирала учениците да изработят тефтерчета по подобие на известното тефтерче на Васил Левски. Запознала ги  с малко известни факти за живота на Дякона, като това че любимото му цвете е лютиче, а любимата му песен -„Цъфнало цвеке шарено”. Домакините в лицето на директора на ОУ „Гео Милев“ презентираха своята иновация – „Питагорова таблица и мисловни карти“. С нагледни мисловни карти на ученици се представиха ОУ„ Георги Караславов” гр. Първомай”. Те прилагат изключително интересни иновативни методи  в работата си като: „Око да види, ръка да пипне”. Учениците трябва да възприемат понятията с колкото може повече сетива, за да запомнят наученото.

ОУ „Пенчо Славейков” сподели за успешен мениджмънт на институцията, както и за успешен мениджмънт на класната стая. Също и за иновацията, която се прилага във вторите класове с онагледяване на понятията от Литература и Околен свят чрез изработка на предмети от естествени материали. Творенията на учениците се излагат около обособени еко кътове. Директорът г-жа Делинова връчи колаж на г-н Силви Бакърджиев, служител на Община Пловдив. Той съдържаше снимки от модното ревю „България през вековете и до днес”, провело се на главната улица на Пловдив. То бе посветено на Пловдив – „Европейска столица на културата през 2019 г.“ Г-н Бакърджиев е член на Обществения съвет на ОУ „Пенчо Славейков“ и секретар на ОС на ОУ „ Гео Милев”.

На форума участва  ДГ „Маргаритка”. Екипът има с какво да се похвали. Разполагат с  богата база, работа по системата Монтесори, развиване и надграждане на заложбите на децата.

19.12 презентация 19.12.217г. 2 презентация

Няколко директори изразиха задоволство от видяното. Експертите от РУО зададоха своите въпроси, както и направиха анализ на постигнатото от хората, работещи с малцинствени групи -ученици, за които българският език не е майчин. Акцентира се и на социализацията и интеграцията, на важността от подкрепата и партньорството на родителите, на обхода за оптимален обхват и за задържането на учениците в училище. Работната среща се провежда за трета година. Четиридесет директори от Пловдив и областта се събират, за да споделят добрия опит и практики при образователна интеграция на етническите малцинства. Споделено бе, че се отчита напредък, макар и бавен.

 

19.12.2017г.

Днес, на рождения ден на Таня Бичева, служител в училището, бе открита изложба „Магията на Родопите“ през обектива на Таня Бичева. Изложбата съдържа 24 кадъра от природата на с. Бойково. Таня Бичева е любител фотограф. Изложбата бе организирана от колектива на училището и най-вече с образователна цел за учениците. Кадрите включват горски цветя и плодове, животни, дървета и др. Ученици, учители и гости проявявиха изключителен интерес.

19.12. Таня Бичева 19.12. Таня Бичева.jpg2

 

20.12.2017 г.

Днес, в ПГ 5 и ПГ 6 се проведе Коледно тържество. Децата бяха подготвили много хубави стихотворения и песни за Коледа, които изпълниха  пред своите родители. Малчуганите изпълниха най-характерния за Нова Година български народен обичай  „Сурвакане“. Дядо Коледа раздаде подаръци, а след това всички се почерпиха. Празникът беше вълшебен и незабравим.

20.12 20.12.2017 2 20.12. 3

21.12.2017 г.

Учители и ученици от нашето училище посетиха Центъра за настаняване от семеен тип в жк Тракия. Бяха поднесени подаръци за децата- памперси, превързочни материали, почистващи препарати и детски пюрета.  Подаръците бяха закупени със средства от изработени от нашите ученици картички и сурвачки.

Нашите  ученици от 7в клас поздравиха децата с две стихотворения. Бяхме посрещнати сърдечно и с пожелания за нови срещи.

21.12 ДАРЕНИЕ 21.12 ДАРЕНИЕ.jpg2

22.12.2017 г.

Проведе се „Коледен Ден на таланта“  в ОУ„ Пенчо Славейков” . Учениците се състезаваха в пет категории – рецитация, песен, танц, рисунка и най-добре украсена класна стая. Те бяха оценявани от жури в следния състав:  г-жа Доневска, г-жа Янчева и тяхната директорка Елена Александрова от СУ„ Никола Вапцаров”. Другите членове на журито бяха госпожа Делинова и педагогическия съветник. Голямата награда спечелиха сборна формация от 5,6,7,8 клас за мини-спектакъла си за Доброто, с ръководител Валя Сиракова. Първи и втори места в песен и танц получиха ПГ, ученици от начален етап и групи от прогимназиален етап с ръководител Алис Толева. Първо място беше за хип- хоп танца на пети клас с ръководител Даниела Донева. Също така школите по български език за рецитаторско майсторство и литературно творчество в прогимназиален етап получиха заслужено признание. Особено чаровни бяха момичетата от трети клас на Юлия Атанасова- нашият топ хореограф.

22.12.2017 2 22.12.3 22.12.4 табла по английски.jpg 2табла по английски

22.12.2017 г.

Състоя се Коледен благотворителен бал на Ротари клубовете – гр. Пловдив. Каузата е за набиране на средства за Проекта „Народните будители и аз”. Госпожа Делинова присъства на този бал по повод участието на нашето училище в осмия етап на „Народните будители и аз“. Нейното участие е свързано с желанието да помогне за следващото издание, в което ще вземат участие осем отбора от училище.

22,12 Ротари клуб 22.12 - бал на Ротари клуб