Събития през месец април 2018 г.

 

Знанията на учениците от петите и шестите класове по български математика провериха днес в ОУ „Пенчо Славейков” със състезанието “Аз съм грамотен”. Пет отбора от по трима състезатели премериха сили в оспорваната надпревера, организирана от екип за ключови компетентности по двата основни предмета. Първата задача включваше тест с отворени въпроси по двата предмета, а втората изискваше от децата да намерят точните отговори на въпросите от кръстословицата. Третото предизвикателство изискваше не само отлични умения за четене, но и артистичност. Всеки играч от отбора изтегли билет, на който имаше заглавие на приказка с поука, от която трябваше да прочете откъс.

Отборът на 5 д клас надделя и показа отлични знания, затова тричленното жури категорично го определи за фаворит. На второ място бе класиран отбор “Стрела”, а трети останаха учениците от 6 е клас. Затова пък състезателката от останалите на трета позиция – Наджие Хашим Демир, получи три максимални оценки от журито и бе определена за най-добър четец.

Докато журито проверяваше тестовете и кръстословиците публиката, дошла да подкрепи отборите се забавлява с образователни игри.

„Събитието е част от стратегиите за усвояване на българския книжовен език, за насърчаване на грамотността, образователната интеграция на ученици от уязвими групи и за намаляване дела на отпадащите и преждевременно напуснали образователната система”, обясни директорът на училището Екатерина Делинова, която награди участниците с книги и учебни пособия и помагала.

21 22

И тъй като състезанието съвпадна с Деня на авиацията, учениците си припомниха кой е първият космонавт; първата жена, излетяла в Космоса; както и за българските.

На 14.04.2018г., учителката Ралица Колева представи нашето училище на ” Приобщи се”-конференция, организирана от МОН, във Велико Търново. Споделяне на добри практики в усвояване на български книжовен език при подготовката на седмокласници за външно оценяване презентира г-жа Колева. Тя е класирана заедно с двадесет други участници да презентира своя опит на форума. Присъствали са петдесет педагогически специалисти. Много се радвам за Ралица. Радвам се, че е част от нашия колектив.

31

На 16.04.2018г., г-жа Делинова, и г-жа Арсенова присъстваха на уникален урок по Родолюбие в Час на класа в ОУ”Гео Милев”-гр. ПЛОВДИВ, реализиран в 4 клас от учителката Милена Колева. Споделяне на добри практики. Гражданското образование и патриотичното възпитание са приоритет за всяко българско училище. Невероятна подготовка и изпълнение на урока. Много разнообразни нагледни средства и методи при запознаване на учениците с биографията на Христо Ботев. Респект и поклон към невероятния труд на г-жа Колева.

41 42

НА 18.04.2018г., мониторинг на урок по български език и литература в четвърти клас, с класен ръководител г-жа Кузманова. Частите на речта бяха преговорени с попълване на кръстословица, и всичко което се отнася за тях, бе припомнено и затвърдено по много оригинален начин. Една от думите беше”обич”, след като определиха какво съществително е, децата рецитираха стихотворението на Дора Габе”Обич”. Имаше и други изненади. Когато трябваше да напишат съществителни, които виждат в стаята, едно дете написа врата, пердета, прозорец, г-жа Делинова. Поздравления за оригиналния иновативен урок на г-жа Кузманова. Изключителен акцент върху групова работа, оценка, самооценка, проверка на знания, и обратна връзка. Присъстваха и родители. Директорът извършва мониторинг на четвъртите класове, във връзка с подготовката им за НВО.

51 52 53 54 55

Началните учители, класни ръководители на четвърти клас впечатлиха директора, колегите и родителите. Представяме ви открит урок, реализиран от г-жа Катя Димитрова по Човек и природа. Сетивата на човека. Всички нагледни средства, които бяха използвани, вещества, които действат на сетивата, експресивност, междупредметни връзки, групова работа и други се наблюдаваха в иновативния урок.

61 63 64

На 21 април  2018г. петима шестокласници от школата “Забавна математика” с ръководител г-жа Златева представиха училището в турнира по математика на английски език „The Clash of The Mathematicians” или „Сблъсъкът на математиците“. проведен в Професионална гимназия по туризъм, гр. Самоков. Децата получиха сертификати за добро представяне, което мотивира желанието им да обогатяват знанията си по математика и английски език. Името на отбора си: “Мечтатели от тепетата” избраха сами. След връчване на сертификатите учениците разгледаха града и се запознаха с географското му местоположение.

IMG_20180421_100248 IMG_20180421_103203 IMG_20180421_134038 IMG_20180421_134224   IMG_20180421_142034                                      IMG_20180421_142038 IMG_20180421_134134

Г-н Ганозов организира учениците и за своебразно изразяване на толерантност, приятелство и грижа за другите в часовете по Изобразително изкуство. Тази рисунка отново бе изложена във фоайето по повод Ден на земята, и във връзка с честване на патронния празник.

ganozov

Тази снимка е от Национална конференция и обучение, организирани от Професионален форум в образованието. Темите бяха “Иновации в извънкласните дейности”. “Спортът в училище”. Най-добрите учители-новатори в извънкласните дейности, г-жа Юлия Атанасова – хпреохраф постановчик, и г- Стафан Ганозов, художника на училището, взеха участие във форума. Добри практики как мотивират учениците си , за да постигат резултати в учебния процес, след което да бъдат наградени с участие в конкурси на училищно и градско ниво, споделиха учителите от ‘Заедно в час”, които преподават в иновативни паралелки – Христина Танева и Хулия Стоянова. Гост от МОН беше г-жа Таскова, експерт, извършваш мониторинг на иновативната дейност в училищата. Г-жа Мариана Банчева, бивш заместник министър на образователното ведомство сподели опит за иновации, иновативни решения, и даде много идеи за това как да бъдем иновативни, и да се развиваме.

На 27.04.2018г., г-жа Делинова и трима наши учители участваха в кръгла маса на тема: “Делниците в образованието”. Срещата е инициирана от г-жа Веска Ненчева, народен представител, член на комисията по образование в 44 НС. Други гости народни представители бяха Стоян Мирчев, Ирена Атанасова, и други деятели, ангажирани с образованието. На форума присъстваха учители, директори на учебни заведения, психолози. Разговорът беше за делниците в образованието, как минава един ден в училище, детска градина и други институции, ангажирани с просветата

71 72

На 24.04.2018г, невероятната Мартина Жекова, от гр. КАРЛОВО, възпитаничка на АМТИ, гостува на нашите ученици, като изпя няколко песни на открития урок, проведен в 7 клас, от учителката по музика Валя Сиракова, която е специалист по оперно пеене. Урока беше за смесените стилове-поп опера, рок опера. Мартина пя и джаз. Пожелаваме и успех. Намерихме нов приятел в нейно лице

81 82 83

Празник на буквите. 5 първи класа показаха какво са научили през годината. Мило тържество. Колегите Пенка Данчева, Тонка Лозева, Васка Букова, Даниела Донева и Радка Поборникова подготвиха чудесен концерт-спектакъл с техните възпитаници. Всички показаха колко са грамотни, защото всички се изявиха индивидуално. Г-жа ралица Колева, учител в ЦДО в 1 клас, отново представи спектакъла “Дядо вади ряпа” с прекрасните ученици от занималнята. Присъстваха много родители, и всички бяха впечатлени от постигнатото.

91 92 bukvi1 bukvi2 bukvi4