СЪБИТИЯ 2023/2024 г.

Завършването на десетите класове през учебната 2023/2024г.. Паралелка „Шивачество“ и „Мебелно производство“. Честито завършване на нашите момичета и момчета, попътен вятър и успех в живота.

 

 
 
 
От 5-7.07.2024г., колективът на ОбУ“Пенчо Словейков“, участва в обучение на тема „Работа с дигитални платформи“. Лектор доц.Минчев от БСУ. Обучителна фирма – „Евроклас-консулт“ – ЕООД. Обучението беше изнесено – в х-п“Нирвана“-Слънчев бряг, така както е заложено в План за квалификация на педагогическите кадри в училището.
 
 
 
 
 
Отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата- 29.06, който подчертава темата като глобален здравен проблем, съществен  елемент на общественото благосъстояние и стремеж към намаляване смъртността и тежките наранявания при пътни инциденти.
Състезание в 9 клас но тема „Спазване на правилата за движение по пътищата, пътни знаци“
 
 
 
 
 
 
На 14.06.2024, в ОбУ“Пенчо Славейков“, гостуваха кметът на район Източен, г-н Русинов и Главен експерт „Отдел образование и култура“ – Стефка Симеонова. По покана на директора на училището – г-жа Делинова, г-н Русинов издигна флага, с който училището спечели признанието „Екоучилище“. По Международна програма „Екоучилища“, Българско Движение „Син флаг“, признава училището за еко, защото е изпълнило седемте стъпки от условията на програмата. Пестене на енергия, вода, озеленяване на тревните площи и разделно събиране на отпадъци са част от целите, които училището си е поставило и изпълнило. Кметство „Източен“ подкрепи тази инициатива с осигуряване на огромен шишеяд, в който се събират пластмасови бутилки. Кметът тържествено издигна флага, съпроводен от Еко-комитета на училището, в който влизат ученици, учители, родители, служители и партньори.
Паралелно с това събитие, г-н Русинов уважи музикалната програма по случай завършването на учебната година за част от учениците и „Ден на отворените врати“. В училището се обучават ученици в три специалности – „Шивачество“, „Производство на мебели“ и „Шлосерство“. Кметът разгледа специализираните кабинети с изложените в тях изделия и за трите направления.
Важно е да се отбележи, че ОбУ“Пенчо Славейков “ става част от световната мрежа на Екоучилищата, която включва 59000 учебни заведения, в над 75 страни от цял свят.
        
      
                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                        
                    

Четвъртокласници проведоха открит урок край река Марица. Тематично те изучават тази екосистема като част от планираните дейности за постигане на голямата цел, а именно да станем екоучилище.

 

  

 

 
 
 
 
 
 
 
На 07.06.2024г., се състоя церемония по награждаване на индивидуалните състезатели и отборите в проект „Народните будители и аз“- 14 издание, 
отборът на ОбУ“Пенчо Славейков“, получи награда еднодневна екскурзия до подбалканските градове Карлово, Сопот, Калофер за класирането си на второ място в категория 8-11 клас. Наградата беше връчена от Савина Петкова – зам.кмет на Община Пловдив и приятел на нашето училище. Тя ни пожела бъдещи успехи и пожела отново да гостува на училището. Специални поздравления получихме от г-жа Пенка Иванова – директор дирекция „Учебници и училищна документация“ в Мон, от Матей Матеев – член на „Ротари клуб“ – Пловдив,  и спомоществувател на Проекта. Особено скъпи за нас са паздравленията и топлото отношение на Директора на проекта – Христина Франгова-Атанасова и Елена Кандева – организатори и двигатели на това уникално по рода си явление, да се помнят българските будители чрез състезателен дух и създаване на приятелска атмосфера. Този възрожденски дух, тази отдаденост към България и българското ни завеща доц. Кирчо Атанасов, чиято памет и огромен принос бе почетен на церемонията. Ръководството благодари на учителите Катюша Арсенова и Светлана Андреева , които подготвиха учениците от клуб „Родолюбие“, да се явят във всички етапи на състезанието. Това е едно изстрадано, но напълно заслужено второ място. Благодарности и за прекрасните ученици от 8, 9 и 10 класове, които представиха училището и град Пловдив достойно, като истински българи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На 03.06.2024г., нашият футболен отбор участва във футболен турнир, под егидата на Кмета на Кметство – район Източен – г-н Емил Русинов. Момчетата участваха в състезанието в категория 5-7 клас и се класираха на четвърто място. Получиха грамота и футболна топка. Събитието се проведе в зала Атрим Арена и предизвика много емоции и футболни страсти. Треньорът г-н Дъвков и другите учители по ФВС, подготвиха учениците и ги заведоха на турнира.
 
 
 
 
 
На нашите учиници им харесва  да си гостуват по класове.
Затова са решили да изпратят учебната година с едно забавно състезание по математика. Имало е и състезателен дух, но също така партньорство и толерантност между учениците  от 2 „а“ и 2 „г“  класове. Всички се убедиха,че мъчните задачи, могат да бъдат лесни и интересни. След това интересно събитие са си пожелали да се срещнат на есен, по-богати с преживявания и знания.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

В последният ден от учебната година ПГ4Б и тяхната учителка г-жа Мечкарева направиха запомнящо се завършване. Пяха, рецитираха, радваха се, стаята им беше украсена с балони и красиви рисунки. Г-жа Делинова им връчи грамоти и пакети с лакомства, а родителите им ги почерпиха с торта. Да им пожелаем „На добър час в първи клас“!

           

 

 

 

 

На 24 май, колективът на ОбУ“Пенчо Славейков“ се включи в тържественото честване по случай Ден на българската писменост и култура, и славянската книжнина, с представителен блок в градското шествие.

На 24 май 2024г., в Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий „, кметът на град Пловдив – Костадин Димитров, връчи наградите на заслужилите дейци в образованието и културата. От ОбУ“Пенчо Славейков“ с почетна значка бяха наградени Ралица Колева – зам.директор учебна дейност в нашето училище и Светлана Андреева – учител по Български език и литература и Информационни технологии. Честито признание и на двете, това е признание за целия колектив на училището. Пожелаваме им много успехи и все така вдъхновени и целеустремени, да продължават да се раздават в духовно – просветителската сфера.

На 22.05.2024г., на стилна церемония, в х-л „Империал“, гр.Пловдив, кметът на район Източен – г-н Емил Русинов, връчи наградите на заслужилите дейци в образованието по случай 24 май. Директорът Екатерина Делинова беше удостоена с плакет и грамота за значим принос в образованието и за забележителен принос в развитието на учебното заведение през учебната 2023/2024г. Тя сподели, че изключително много цени признанието за работата на екипа и колектива на ОбУ“Пенчо Славейков“. Изрази своите благодарности за наградата и прекрасните думи от г-жа Стефка Симеонова – Главен експер в отдел „Обрязование и култура“ на кметство Източен. За училището е чест и гордост, и голяма радост, че са наградени – Катюша Андреева, Светлана Андреева – двете учителки по Български език и литература, които подготвиха отбора за Състезанието“Народните будители и аз“, както и за много други конкурси и изяви. Четвъртият награден учител и зам.директор е Ралица Колева – изключително креативен и иновативен специалист, посветен на научна кариера и развитие на училищната общност. Това е своеобразен подарък в навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура.
Директорът благодари на колегите за усилията и отдадеността на учителите, а на партньорите от кметство Източен – за подкрепата и признанието.
 
 
 

 

Европейски ден на морето във 2″а“клас. Учениците рисуваха под ръководството на г-н Ганозов и г-жа Юлия Атанасова. В отбелязване на празника се включиха и ПГ

 

   

 

      

 

.

На 08.05.2024г.се състоя финалът на състезанието „Народните будители и аз“. Отборът на ОбУ“Пенчо Славейков“ се класира втори. На първо място, с отлично представяне, победиха учениците от Математическата гимназия “ Акад.Кирил Попов“. Достойно представяне и на двата отбора. Ръководството но училищено изказва специални благодарности на г-жа Катюша Арсенова и г-жа Светлана Андреева, за подготовката на нашите момчета и момичета. Благодарности и към учителите Роси Златева , Румен Ценов и Стефан Дъвков за логистиката.

 

 

   

 

 

   

 

 
На 29.04.2024г., организирано обучение между Център за между етнически диалог и толерантност „Амалипе“ и образователните медиатори от училищата в район Южен централен, се състоя в Пловдив в х-л „Пълдинг Интелкооп“. Програмата беше наситена и богата на споделяне на добри практики, дискусия по проблемите на училищата с групи, чийто майчин език не е български и много идеи за преодоляване на стереотипи те и проблемите в училищната мрежа. В тази среща и в дискусията участва и образователния медиатор от ОбУ“Пенчо Славейков“ – Лора Петрова.
 
 
 
 
 
 
 
Анка Ангелова- 9а кл. и Еркан Содаджиев- 8б кл.,  участваха в състезание по английски език, организирано от Сдружение „Аз мога – тук и сега“, в хотел „Исмена“ – гр.Девин от 26.04-28.04.2024г
. В момента са в първи етап – писане на есе. Вторият етап, е тест. Двамата са придружини от г-жа Андреева. От 531 участници, Еркан се класира на 86 място, а Анка – на 151. Достойно представяне, за което и двамата получиха грамоти.
 
 
 
 
 
 
Изнесено обучение „Тероризъм и радикализъм “ на колектива на ОбУ“Пенчо Славейков“, от 26.04.2024г-28.04.2024г, провело.се в х-л Камена – гр.Велинград. Обучителната фирма е „Евро клас – консулт“, а лектор беше д-р Стоян Узунов.

 

 

На 26.04.2024, честваме патронния празник на ОбУ“Пенчо Славейков“. Да бъде и пребъде делото на нашия патрон чрез мисията да образоваме възпитаниците ни и да създаваме личности от тях. Честит празник, учители, ученици и родители! Бъдете здрави и успешни, гордейте се, че сте Славейковци!

 

                            

Футболен турнир между отборите на ОбУ“Пенчо Славейков“ и ПГКИТ“Д-р Иван Богоров“, по програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

 

 
 
 
На 24.04.2024г
, в зала „Пловдив“ на хотел SPS беше открит футболен клуб „Старт“по инициатива на Димитър Джевизов. Наши ученици също присъстваха на събитието, те желаят да се запишат в новоучредения клуб.
 
 
Днес, в Световния Ден на книгата и авторското право, Роси Златева – уважавана математичка в училището и автор на няколко романа, прочете откъси от последната си книга „Дъщери на светлината“ пред ученици от осми и девети клас. Тя символно ги събра в читалнята на училището, където да се почувстват още по-уютно сред книгите. Бяха изготвили и плакат, посветен на днешния ден, който красеше фоайето.
 В книгата на г-жа Златева, се разказва за обичаите на хората от квартал Столипиново, героите и са взаимствани от реални истории, на чяст от които е била свидетел. Учениците попиваха с интерес разказите и.
 
 
Учениците в ОбУ“Пенчо Славейков“ се включиха в разрични дейности по случай Световния Ден на земята. В часовете по Изобразително изкуство и Околен свят в начален етап, те изготвиха различни, проекти символизиращи Земята и природата, а в прогимназиален етап, след като почистиха двора на училището, засадиха цветя и три дървета в обособеното като градина място. Накрая всички участвали се снимаха с плаката, който са изработили в час по Биология, символизиращ Земята и нейните деца. Специално за Деня на Земята награда за своето есе, получи София Йорданова от 8″а“ клас, участвала в конкурса на кметство източен, за 22 април „Земята е нашият дом – да я опазим“. София получи трета награда, връчена днес от кмета на район Източен – г-н Русинов на специална церемония.
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

В „Дни на професиите“, организирани от ЦПЛР – ОДК Пловдив, наши ученици от седми и десети клас, посетиха изложението на професионалните училища в града. Запознаха се с предлаганите специалности в едни от най-харесваните професионални училища и решиха да разкажат на съучениците си, както и да им раздадат рекламни материали. Получиха интересни изработки и сувенири от различните щандове на почти всяка професионална гимназия. Учениците бяха водени от педагогически съветник Златина Делова и медиатора Антон Вътов. Форумът ще продължи и на 20.04.2024г., така че могат и родителите да го посетят заедно с децата си.

     

  

 

Гостуване на нашите второкласници и четвъртокласници в ДГ“Щастливо детство“. Там те четоха на малките си приятели. Пяха песен за книжката и рецитираха. Събитието е по покана на Евгения Попиванова , директор на детското заведение и е посветено на Международния ден на детската книга.

 

На 12.04.2024, отборът на ОбУ“Пенчо Славейков“ даде почти 94% верни отговори, а отбора на Английската гимназия – почти 90%, в полуфиналите на състезанието „Народните будители и аз“. Победител стана отборът на нашето училище. Патронът на нашия отбор беше Пенчо Славейков, а на Английската гимназия- Пейо Яворов. На 08.05.2024г., сме на финал с отбора на Математическата гимназия. Сърдечни благодарности на  г-жа Арсенова и г-жа Андреева, за труда който положиха да подготвят учениците. Те са гордост за училищната общност заедно с учениците от клуб „Родолюбие“. Накрая организаторите на Проекта“Народните будители и аз, връчиха грамоти на всички участници, на учителите и на директора.

       

 
 
 
 
В Деня на авиацията и космонавтиката, в открит урок по БЕЛ в IV“а“ клас, гостуваха студенти от ПУ“ПаисийХилендарски“, с преподавател професор Румяна Танкова. Учениците се запознаха с приказка от Ран Босилек „Патиланско царство“, в която се разказва как героите се готвят за верикденските празници. Урокът беше интерактивен, с различни групови и индивидуални задачи. Г-жа Шопарова, класен ръководител на IV“a“ клас показа със своите възпитаници колко много са научили, за да се представят добре на НВО по БЕЛ. ОбУ“Пенчо Славейков“ е базово училище и си партнира с ПУ. Студентите посетиха два урока по БЕЛ, като се запознаха със спецификата на преподаване на ученици билингви.
Студентите бяха впечатлени и от урока, изнесен от г-жа Юлия Атанасова, във II „а“ клас, и най-вече от нейния творчески подход.
   

По случай Деня на авиацията и космонавтиката, ученици от  прогимназиален и гимназиален етап, заедно със своите учители изработиха табла. Едното е като проект, с информация за първия космонавт, излетял в космоса Юрий Гагарин, за Георги Иванов – първия български космонавт и др. Другото табло беше нарисувано от учениците на г-н Ганозов, под негово ръководство.

 

 

 

 

В Международния ден на.ромите, ученици от начален етап в ЦДО в ОбУ“Пенчо Славейков“, отбелязаха празника с песни и танци, характерни за етноса. Гост на веселото събитие беше г-жа Делинова.

 

 

Днес, на 08.04.2024г., г-жа Делинова, директор на училището, присъства на конференция, по покана на Фондация“Рома“, и нейния председател – г-н Асен Карагьозов. Партньорите по проект“Създаване на Център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв.Столипиново“ – община Пловдив, Дирекция“Социално подпомагане“ и Фондация“Рома“отчетоха успешните дейности за двугодишен период. Родители и ученици от ОбУ“Пенчо Славейков“ и други образователни институции, също участваха в този проект. Инициативата е по Програма“Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“. Събитието се състоя в Дом на културата „Борис Христов“. Специален гост на конференцията беше заместник – кмета по спорт, младежки дейности и социална политика – Николай Бухалов. След отчитане на видовете дейности по проекта, ученичка от ПГЕЕ прочете есето, с което се обявява против езика на омразата и с което е спечелила конкурс по тази тема.

 
 
 
 
 
 
 
 
На 29.03.2024г., в ЧЕГ“Стоян Сариев“, в общинския кръг от Националното състезание „Народните будители и аз“, си дадоха среща и отборите на ОбУ“Пенчо Славейков“ и СУ“Никола Вапцаров“. Те се състезаваха върху биографията на Любен Каравелов. В първи кръг отборите си задават въпроси, включени в регламента. Във втори кръг е трябвало да търсят информация в интернет относно произведения или събития от живота на Любен Каравелов. В първи кръг са водили учениците от нашето училище, а в края на състезанието с 66% верни отговори, от отбора на СУ“Никора Вапцаров“ побеждават отбора на ОбУ“Пенчо Славейков“, чиито верни отговори са 57%. И двата отбора получават грамоти. Достойно е представянето на нашите ученици на това престижно състезание. Нашият отбор беше подготвен от г-жа Гаджалова, г-жа Василева и г-жа Ботева – учителки по Български език и литература в училището. Ръководството изказва специални благодарности на учителите и участниците в състезанието „Народните будители и аз“. 
Сърдечни благодарности и към организаторите, които създават в подрастващите дух на почит към българския език и историята ни . Очакваме с нетърпение следващия етап, когато наш отбор от осмокласници ще се състезава с учениците от ЕГ“Пловдив“. Това ни отреди жребият от регламента.
 
 
 

 

На 28.03 и 29.03.2024г., ЗДУД Ралица Колева присъства на обучение – Майсторски клас – „Лидерите правят разлика“, организирано от Световен образователен форум, чийто председател за България е Мария Гайдарова – директора на ОУ“Райня Княгиня“. Иновациите, дигитализацията и лидерските умения на педагогическите кадри бяха сред акцентите на това обучение. През втория ден е предвидено посещение на училища, които имат напредък в начина на преподаване и успешно предлагат иновациите в Учебния процес.

 

 

На 23.03.2024г., в ОбУ“Пенчо Славейков“, гостува екипа на Сдружение „Аз мога – тук и сега“, във връзка с тяхната инициатива „Поход на вдъхновителите“. Ние сме 68 институция, в която те споделят вдъхновяващия си житейски и професионален опит. Това са млади хора, изключително успяли в живота си, хора, които се опитват да мотивират подрастващите от 7-12 клас по училищата на България. Всеки от тях разказа житейската си история, как е избрал на какво да се посвети, колко провали и какви успехи да постигнали, и как всичко тава не би било възможно, ако нямаш подкрепата на най-близките си хора. Техният лайтмотив беше, че всичко на което се посвещава един човек, трябва да му носи радост и да не се страхува от провали, че цял живот се учим, и трябва да искаме да продължаваме да се учим. Повечето от тези хора са лидери, които заемат мениджърски позиции в световно известни компании, отделно от това, имат щастливи семейства и пълноценен личен живот. Тези примери са изключително полезни за нашите ученици, които разговаряха с тях и дори играха заедно мотивационна игра. Искрено се надяваме, че днешното гостуване на едни успешни, вдъхновяващи млади хора, ще мотивира и запали техните по-малки нови приятели, да поемат по пътя на развитието и да вярват в себе си. Така ще се приближат към успеха.

 
 
 
 
 
 
Студенти от ПУ“Паисий Хилендарски“, с ръководител проф.Румяна Танкова, са на посещение в часовете в начален етап. На 22.03.2024г, те гостуваха на 2″а“, с класен ръководител Юлия Атанасова в часа по Български език и литература 
Студентите бяха жури в конкурса за най-добра композиция от цветя, в рамките на Работилница“Флористика“
 
 
 
 
 
На 22.03.2024г., екокомитетът в училище участва в конкурс за Екокод. Целта на този конкурс е да се стимулира критичното мислене на подрастващите и да възпита достойни граждани с разумен отпечатък върху околната среда. Екокодът може да бъде под формата на плакат, творческо изделие, създаване на химн или видео. Споделя с всички вас как нашето училище и нашите ученици заявиха своите обещания към опазването на природата, ресурсите и биоразнообразието. В подготовката на проекта се включиха ученици със специални образователни потребности и с проблемно поведение.
Засаждането на цветя и растения в училищния двор е част от стъпките за кандидатстването ни за еко-училище. Стремим се да станем част от световната мрежа на екоучилищата, които наброяват над петдесет хиляди. Състезаваме се да получим този специален еко-код. Всички от еко-комитета са участници в това начинание

 

На 22.03.2024в ОбУ“Пенчо Славейков“ се проведе Работилница“Флористика“. Това е състезание за най-красива изработка на композиция от цветя. Участниците бяха от всички възрасти, обхванати в 10 отбора. Журито беше изключително затруднено. Цветните съчетания бяха много оригинални и се получи своеобразен празник на пролетта и красотата.

 

Първите класове проведоха урок в читалнята на училището по случай международния ден на приказката – 20 март. Четене на любими приказки и текстове свързани с учебния материал, предизвикаха интереса на учениците. Част от иновативните подходи в образователния процес е провеждането на часове в читалнята на училището.

  

 

 

За Мартенските празници, които се честват в България, учениците от прогимназиален и гимназиален етап изработиха специални табла. Таблото за първа пролет и изработено от девети и десети класове със специалност „шивачество“. За целта са използвани плъсти.

На 14.03.2024г., отбелязахме празника с четене на любопитни факти свързани с числото Пи.

След като ученици разделиха 22 на 7 и стигнаха до 23 знак след запетаята, направиха от картон числата.

Подредиха се по хронология за обща снимка. Празника завърши с много смях и веселие

 

 

 

След участието на Анелия Дидерумова и Кремена Шолова от 10″а“ клас в конкурса на НС“Пожарна безопасност“ – „С очите си видях доброто“, и след награждаването им, журналисти от Канал 1 пожелаха да снимат материал за двете ученички и училището, в което учат. Публикуваме част от предаването „България в 60 минути“, в което излъчиха репортажа от ОбУ“Пенчо Славейков“

https://bnt.bg/news/dve-momicheta-ot-stolipinovo-s-nagradi-za-eseta-vdahnoveni-ot-spasitelite-pri-zemetreseniyata-v-turciya-v362968-326827news.html

 

 

 

На 29.02.2024 г. г-жа Ралица Колева и г-жа Христина Танева представиха училището на Деветата регионална конференция на началните учители от област Пловдив „Училището-място за деца“, която се състоя в хотел „Алхемист Резиденс Фон Голденбург“ в Белащица. Организатори са РУО – Пловдив, подкрепени от МОН , кпециални гости – лисерите на СБУ и КТ“Подкрепа“. Презентациите и на двете бяха одобрени за участие във форума и докладите им към презентациите, ще бъдат публикувани в специален сборник. В програмата беше предвидено време да сподели своята добра практика г-жа Ралица Колева. Тя е начален учител, учител по Български език и литература, и психолог по образование. Предстои и да защити докторат, който е базиран върху изучаване на български език чрез комикси, което е и темата на презентацията и, с която участва в престижния форум. Г-жа Христина Танева е освен начален учител, и учител по философия. Тя споделя как използва този предмет в преподаването на Български език и литература и Човек и общество. Успешното представяне и на двете учителки от ОбУ“Пенчо Славейков“ на конференцията на началните учители, е още една стъпка в правилната посока за развитието на нашето училище.

 
 
На 20.02.2024г., на форума за.споделяне на проблеми и впечатления от работата по Механизма за обхват- ПМС 100, присъстваха зам.директор Ралица Колева, Администратор и член на Екипа за обхват  – Стефан Дъвков и г-жа Катюша Арсенова, член на Екипа за обхват, от самото начало на въвеждането на механизма. Срещата се състоя в зала „Изток“ в Народното събрание и включваше представители на всички институции, включени в механизма. Инициатор беше Комисията по образование в НС. Нашите учители взеха отношение по повдигнатите въпроси относно проблемни ситуации в работата им по обхващане и задържане на  учениците в училище.
 

Трети март тази година се пада в неделя. Ето защо, децата и учениците на ОбУ“Пенчо Славейков“ отбелязаха достойно националния празник на Република България. Учителите организираха различни форми и инициативи, с които почетоха Трети март. Денят беше вълнуващ и заради връзването на мартеници, за здраве и късмет.

     

 
На 29.02.2024г., Баба Марта е подранила в ОбУ“Пенчо Славейков“. Учениците изработват мартеници в класните стаи, всяка година по план се органицира Работилница“Мартеници“. Такова разнообразие на мартенички и картички за 1 март скоро не е имало. Тези красоти ще бъдат изложени с благотворителна цел, на специална изложба, на видно място в училището. Хубавото е, че има класове, в които и родителите са се включили да изработват мартенички и да помагат. А момичетата от шивашката паралелка сътвориха мартеници от плъсти и шевици, и още много интересни артикули.
                 
    
 
 
 
 
 
На 29.02.2024г., Баба Марта е подранила в ОбУ“Пенчо Славейков“. Учениците изработват мартеници в класните стаи, всяка година по план се органицира Работилница“Мартеници“. Такова разнообразие на мартенички и картички за 1 март скоро не е имало. Тези красоти ще бъдат изложени с благотворителна цел, на специална изложба, на видно място в училището. Хубавото е, че има класове, в които и родителите са се включили да изработват мартенички и да помагат. А момичетата от шивашката паралелка сътвориха мартеници от плъсти и шевици, и още много интересни артикули.
         
 
 
 
Днес, 28.02.2024г., в Деня на розовата фланелка, под наслов „Не на тормоза в училище!“, се включиха и нашите ученици. Изработили са сърца, с които призовават да се спре насилието и агресията в училищата и изобщо. Има призив и „Не, на кибертормоза!“
Учениците от групите за целодневна организация на учебния ден в начален етап, отбелязаха Деня на розовата фланелка с танц.
 

На 23.02.2024г., 4″а“ клас твориха и се радваха на сътвореното.  По „Домашен бит и техника“ изработена от хартия паметника на Шипка, а по „Изобразително изкуство“ изработиха мартенички и още нещо. Няма как до бъдат толкова отдадени към този процес, ако не ги вдъхновяваше невероятният им класен ръководител – г-жа Шопарова. Имаме отношение към националния ни празник 3 март, към настъпващата пролет и Баба Марта, към изкуството изобщо. Уменията, с които се сдобиват децата и учениците при нас, са част от целите, които следваме в образователната ни мисия.

На 23.02.2024г., представители на „Пожарна безопасност“ гр.Пловдив, наградиха с грамоти десетокласничките Кремена Шолова и Анелия Дидерумова, за участието им в конкурса „С очите си видях доброто“. Есетата с които участваха, бяха посветени на доброволчеството и добрите хора, които се отдават на такива каузи. Двете ученички са били впечатлени от доброволците, които са помагали на гражданите в Турция и Сирия след земетресенията и са описали чувствата, които са ги вълнували, гледайки репортажите и слушайки разказите за бедствието, което връхлетя тези хора. Ръководството на училището изказа благодарности към представителите на „Пожарната“, че са пожелали да дойдат на място и да поговорят с учениците. Специални благодарности имаше и към тяхната учителка по Български език и литература – Светлана Андреева , която им помогна с подготовката за конкурса.

 

 

 

На 22.02.2024г., се проведе втората планирана среща на родителите на ученици от прогимназиален и гимназиален етап със социални работници от ДСП/“Отдел закрила на детето“. Отново бяха обсъдени проблемите по Механизма за обхват, задълженията на родителите, социалните услугите които се предлагат, как да се сигнализира за деца в риск, за посредствията от ранните бракове и други. Присъстващите родители се атгажираха да бъдат партньори на училищните власти, зададоха своите въпроси на социалните работници и последва дискусия. Училището изказва специални благодарности на директорите на ДСП и ОЗД за предоставяне на възможността за двете срещи.

 

 

На 22.02.2024г., на среща за обмен на добри практики за прибиране и задържане на децата и учениците в образователните институции, организирана от РУО – Пловдив, взе участие и нашето училище. Ралица Колева – учител по БЕЛ, представи темата „Комиксът като инструмент в урока по БЕЛ“, а Роси Златева – учител по математика, запозна с аудиторията с „Мобилното училище – начин за приобщаване на ученици от уязвими групи“. И детски градини и основни, обединени и средни училища, както професионални гимназии, споделиха опита си в мисията да бъдат привлечени, мотивирани и трайно посещаващи часовете в образователната институция. Гости на събитието бяха г-жа Делинова и г-жа Делова. Срещата се проведе в ЦПЛР – гр.Пловдив.

На 21.02.2024г., по препоръка на РУО-Пловдив, се състоя среща със социални работници от ДСП/Отдел „Закрила на детето“, с родители на ученици от начален етап. Правата и задълженията на родителите по отношение посещението на децата им в училище, кои деца са в риск и кой трябва да бъде уведомен за това, социалните услуги които са в полза на родителите и децата им, и други теми бяха засегнати на тази среща.

 

„На гости на книгите“ –  посещение на 2а и 2г класове в училищната читалня. Учениците четоха с интерес приказката за Пепеляшка, отговаряха на въпроси, писаха и оцветяваха в работен лист. Много им хареса ученето в различна среда и съвместната дейност с техни съученици. Часовете в читалнята са планирани от класните ръководители Юлия Атанасова и Даниела Кузманова. Гост на часа беше Ралица Колева – заместник директор в училището.

 

 

 

В ОбУ“Пенчо Славейков“ 151 години от обесването на Васил Левски бе чествано по тържествен начин. Първото събитие, което беше организирано от Комисията по честванията в училището, беше четене на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от всички четвърти класове. Класните им ръководители ги подготвиха и те се представиха много добре.   

   

 

С рецитал и информация за живота на Васил Левски, ученици от начален и гимназиален етап и техните учители, почетоха паметта на Апостола на свободата – Васил Левски. Съучениците им, които бяха публика, бяха много развълнувани

Следващата инициатива в училището, посветена на Васил Левски беше изготвяне на „Проект за Левски“. В нея се включиха и класове от начален етап, и от прогимназия и гимназия. На картонени листове, учениците залепят лика на Дякона Левски, информация за живота му, пишат негови мисли, пишат годината му на раждане и умиране, украсяват с българският трикольор и задължително неговия портрет. Специално жури ще оценява работите им.

Спазихме и 10 годишната традиция, с която отбелязваме паметта на Васил Левски – провеждане на състезанието „Лъвски скок“. Учениците се включиха с желание и много ентусиазъм.

     

      

   

 

На 14 февруари по случай Деня на Свети Валентин, в училището беше отворена кутията, в която две седмици се събираха валентинки. Освен пожелания един към друг, учениците засвидетелстваха топлото си отношение към любимите учители. Интересни послания и много червени, розови и лилави сърца изпълваха валентинките.

 

 
 
 
 
На 15.02.2024г., в ОбУ“Пенчо Славейков“, гостува Стефан Караиванов Stefan Karaivanov  – родственик на Васил Левски. Той представи книгата на своя дядо – „За Васил Левски по спомена на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Учениците узнаха неизвестни или слабо известни факти за живота на Дякона Левски. Вълнуваща дискусия следваше след разказа на Стефан Караиванов, който подари книгата за нуждите на училищната читалня, с посвещение към нашите ученици да бъдат будни и отговорни български граждани.
 
 
 
На 08.02.2024г, г-жа Делинова – директор на училището и Антон Вътов – образователен медиатор, участваха в работна среща, на която училища от Пловдив и областта споделиха добри практики от работата на образователните медиатори. Домакин на събитието бяха ОУ“Васил Левски“ – с.Караджово, по предложение на РУО – Пловдив. Срещата беше ползотворна и участниците изразиха мнение, че са необходими още такива инициативи. Екипът на ОбУ“Пенчо Славейков“ подари цвете на директора на ОУ“Васил Левски“ – с.Караджово и къщичка за птици за училищния им двор. Срещата премина в приятелски дух и изразено желание за подкрепа на всички образователни институции, които срещат затруднения в обхвата и задържането на децата и учениците.
 
На 2, 3 и 4 февруари 2024г., директора на училището г-жа Делинова, ЗДУД – г-жа Солакова и    г-жа Колева, както и учител КМИТ – г-жа Жулева, участваха в „Зимна педагогическа академия 2024″в гр.Велинград. Модулният семинар беше на тема „Човешките технологии в дигиталния свят“. Г-жа Делинова, г-жа Салакова и г-жа Жулева участваха в модул „Метод на игревизация в СТЕМ задачи“, а г-жа Колева с г-жа Делинова – в „Превенция и справяне с агресията и тормоза в училище“. Зимна педагогическа академия е не само обучение на педагогически кадри в определени направления, в нея бяха включени Работилници и дискусии на теми, отнасящи са към съвременното образование и техники за справяне с професионалния стрес.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На 04.01.2024г, директорът на училището, награди класираните на призови места паралелки, участвали в категория „най-добре украсена стая“, на Коледния ден на таланта, провел се на 22.12.2023г. Журито в състав Стефан Ганозов, Георги Найчев и Лора Петрова, определи следните призьори:
При начален етап:
1 място – каб.210 – VI „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Шопарова; 18 точки
2 място – каб.208 – II „г“ клас, с кл.ръководител г-жа Кузманова; 17, 25 точки 
3 място – каб.23 – I „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Кьоррайчева;16, 50 точки
Поощрителни награди в НЕ:
– за I „в“ клас – каб.21; 16, 25 т
– за II „б“клас – каб.207; 16, 25 т.
– за II „а“клас – каб.202; 16, 25т.
При прогимназиален етап:
1 място – каб.30 – IX „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Андреева; 16,50 точки
2 място – каб.33 – VII „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Арсенова; 15, 50 точки
3 място – каб.302 – VI „г“ клас, с кл.ръководител г-жа Жулева; 15, 25 точки
Поощрителни награди в ПЕ:
– за каб.42 – IX „б“ клас – 14, 50 т.
– за каб.303 – VIII „в“ клас; 12, 75 точки
 
   
 
 
 
 
 
 
 
В края на всяка година, в ОбУ“Пенчо Славейков“ се провежда Коледния ден на таланта. Децата и учениците се състезават в четири категории: най-добре украсена класна стая, най-добра рецитация, най-добра песен и най-добър танц. Тази година журито се затрудни толкова много при представянето на толкова блестящи изпълнители, че.реши да награди всички осемнадесет формации за участието им в това престижно състезание. Събитието се проведе във физкултурния салон, при засилен интерес от родители и ученици. Най-малките от предучилищните групи участваха с песни и рецитации на коледна тематика, а ученици от шести, девети и десети клас показаха традиционните ястия за Бъдни вечер и коледарски наричания и песни. За най-добре украсена стая, журито определи по трима призьори от различните етапи, както и поощрителни награди. Награждаването в тази категория ще се състои на 03.01.2023г. С пожелания за светли и щастливи празници и за една здрава, мирна и ползотворна година, се разделиха участниците в това значимо събитие.

 

 

 

 

 

Работилница „Сурвачки“ с родители. Работата с родители е един от основните приоритети на ОбУ“Пенчо Славейков“. Приобщаването на родители и ученици към училищната общност се получава когато родителите вземат участие и в учебната дейност, и в извънкласните и извънучилищните мероприятия. Старанието на целия колектив е в тази посока. Родителите са щастливи да ни партнират, видно от снимките – с желание участват във всеки наш проект. На снимките са ученици и родители от 2 „г“ с класен ръководител Даниела Кузманова и 3 „а“ с класен ръководител – Тонка Лозева. Сурвачките са изложени на изложбата-базар с художествена цел.

 

 

 

 

 

 

На 15.12.2023г, както всяка година по това време, в училището се състоя Работилница „Сурвачки и картички“. Много цветни и интересни дизайнерски решения вложиха тринадесет отбори от предучилищна до гимназиална възраст. Имаше и групи от занималните. Имаше го и състезателният дух, затова, организаторите решиха, всеки отбор да получи награда. Всички бяха доволни, повечето творения бяха закупени от благотворителната изложба – базар. Този път ще дарим събраните средства на Борко от гр.Стражица, който се нуждае от средства за операция.
Благодарности към учителите, учениците и децата, които доставиха толкова радост на училищната общност и за големите им сърца, чиято доброта е завладяваща.

 

 

 

 

 

Днес, в ПГ 3б и ПГ 4б, гостува театър „Елени“ с постановката „Дядо Коледа пристига“. Децата от двете предучилищни групи бяха много щастливи от срещата с дядо Коледа и се забавляваха гледайки представлението.

На 12.12.2023г. в Техпарк, гр.София, учителят по информатика и информационни технологии и английски език – Илия Стоянов,  присъства на национална среща за представяне на дигиталните практики и иновации в дигитализацията на образователния процес „Образование за утрешния ден“, които са приоритет за МОН и за всички институции в сферата на образованието.

 

 

 

 
 
Кремена Шолова, Анелия Дидерумова, от 10 кл. и Даниела Белялова и Анка Михайлова,  ученички от 9 кл., участваха в Национално състезание по рецитиране и творческо писане „Аз мога – тук и сега“, организирано от едноименното сдружение. В първи кръг, всички 201 участници от 27 населени места, попълниха тест по български език с 40 въпроса за 10кл, 30 за 9 кл. Нашите ученички преминаха във втори кръг с рецитация на стихотворението на Веселин Ханчев“Художник“ и „Странник“ на Христо Ботев, което е задължително по регламент. По избор на участника се представиха с поемата на Пенчо Славейков“ – „Неразделни“- Кремена Шолова, с „Хубава си моя горо“- Анка Михайлова, „За теб, Българийо“- Даниела Белялова. Имаше великолепни рецитатори и критична публика, вперила очи във всеки участник. Анелия Дидерумова написа есе на тема „Свобода или сигурност „в категория „есе“.  На церемонията по награждаването след конкурса, Кремена Александрова Шолова бе класирана в топ 10 на рецитаторите, журито и беше отредило достойното девето място. Всичките четири момичета получиха сертификат за участие в конкурса „Аз мога – тук и сега“, от едноименното Сдружение. Те заеха следните места: Даниела – 21во, Анка – 22ро и Анелия – 26то в категории „рецитация“ и „есе“. Това е признание за възможностите на нашите ученици и труда на техните учители – г-жа Андреева и г-жа Златева. Те получиха поздравления от директора Екатерина Делинова и зам.директора Ралица Колева, както и пожелания за нови успехи.
Всички участници във форума получиха сертификати за участие.
 
            
 
 
 
 
На 27.11 и 28.11 в ОбУ“Пенчо Славейков“ се проведе обучение на тема
„Първа долекарска помощ“.
Лектори бяха психологът Елена Атанасова и парамедикът инж.Халил Салиев.
51 учители и служители се обучиха как да реагират при кризисна ситуация и как да оказват първа долекарска помощ.
Обучението бе проведено от „Информа“ЕООД и беше съпроводено с много нагледни материали, примери от практиката и на двамата лектори и демонстрация на реакция при припаднал или ранен човек.
Обучението е част от План за квалификация на педагогическите специалисти.
В него се включиха и непедагогически специалисти, на които се е налагало да съдействат на учителите при кризисни ситуации.                                                                                                             За това обучение педагогическите специалисти ще получат един квалификационен кредит.
 
 
        
 
Учениците от първи клас съвместно с класните си ръководители изготвиха Табло на приятелството. Принципите на които ще стъпват нашите първокласници са ценностите в които възпитаваме нашите подрастващи деца и ученици. Таблото е разположено във фоайето на втори етаж в централна сграда.

 

На 22.11.2023г.  екипа на ОбУ „Пенчо Славейков“, които осигурява дигиталното обучение се

срещна с проф.Стоилова и гл. ас. Константинов

по проект „Дигитално разделение и социални неравенства“.

Учениците от 6а и 6б в голямото междучасие в Деня на толерантността нарисуваха ръчички и на всяко пръстче написаха думи за доброто и талерантността.

 

Учениците от 2-те класове четоха приказката за „Трите пеперудки “ в международния ден на толерантността. Децата работиха на работни листове с текста , езиковата  задача по него  и оцветиха илюстрация по приказката . Присъстваха родители , преподаватели  на вторите класове  и г-жа Ралица Колева.

Използвахме възможността, за да напрвим и мини състезание между класовете за най-добър четец

 

 

 

С мотото „Златна есен е дошла“, ПГ -3″б“ и 2″а“ клас организираха есенен карнавал. На събитието дойдоха много родители а най-малките деца от подготвителната група и техните каки и батковци от втори клас, рецитираха, пяха и танцуваха заедно. Стаята на 2″а“ клас беше есенно украсена, за което се бяха постарали г-жа Атанасова и г-жа Йовчева с децата и учениците. Всеки участник в карнавала беше закичен с листо с цветовете на есента. Втори „а“ клас подариха на малките и родителите картички с есенни мотиви, които бяха изработили в часовете по рисуване. За доброто представяне и за полезността на инициативата, директорът    г-жа Делинова награди всички тях с лакомства и подаръчета.

 

 

 

 

В Световния ден на медиацията можем да кажем, че в училище разположихме табло, на което на достъпен език разясняваме на учениците що е медиация. Да си медиатор означава че трябва да можеш да разрешаваш конфликти и проблемни ситуации. Медиаторът е човека, който сближава две гледни точки на хора, които считат, че трудно биха намерили общ език или общи цели. Образователните медиатори в нашето училище посредничат между институцията и родителите, и учениците. Мотивират ги да идват на училище и да се стараят да учат, а родителите им да бъдат по-ангажирани в този процес

 

 

 

 

Ралица Колева се завърна от VIII научно – практическа конференция „Добри педагогически практики в образователната интеграция и образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи“. Тя пледстави своята практика как се изучава българския език, посредством комиксите, които учениците и изготвят в часовете по бо Български език ш литература. Събитието е организирано от МОН и СБУ.

Г-жа Колева получи специална грамота за представянето си.

 

 

 

 

На 06.10.2023г., Ралица Колева, ЗДУД, участва на официалното представяне на Програмата „Екоучилища“. Училището ни е включено в тази програма. За целта ще бъде създаден Екокомитет от училищната общност и партньорите ни, за планиране на дейности за активно опазване на околната среда. Първата стъпка беше залепване на плакат „Влез в зеления кръг“, който показва, че училището е част от Програмата „Екоучилища“. За да покажем защо заслужаваме да сме екоучилище, група ученици, родители и служители, заедно с г-жа Делинова и г-жа Колева, се снимаха пред зелените кътове на ОбУ“Пенчо Славейков“.

 

 

 

 

На 4.10.2023 г. се отбеляза празника на българския програмист.

По случай празника се проведе състезание .

То се състоеше в  правилно и бързо писане на текст на компютър за време.

Състезанието спечели Любка Гайтанджиева от 7б.

 

 

 

На 3.10.23 г. се проведе европейския ден спорта под надслов   “ Бъди Активен“ . Учениците взеха участие в много спортни дисциплини. Лека атлетика- бягане с препятствия, щафетни игри, дърпане на въже, футболен турнир, баскетболен турнир, турнир по народна топка.

 

 

 

Госпожа Гаджалова изнесе радиопредаване посветено на Деня на Независимостта на България на 21.09.2023 г. Освен историческите факти как България е станала независима държава, г-жа Гаджалова призова да ценим независимостта си и да отстояваме завещаното за бъдните поколения.

 

На 21.09.2023 г , децата от предучилищните групи и някои от начален етап отбелязаха Световен ден на мира в училището. По детски обясниха защо искат мир и помолиха възрастните да пазят мира и да даряват на децата си нормален живот и щастливо бъдеще.

 

 

 

 

 

Нашите най-малки възпитаници от 3Б група, се учат на определени навици и се социализират към учебната среда. За целта, г-жа Спаска Йовчева, техният учител използва  следната добра практика – под музикален съпровод децата играят гимнастика сутрин и по този начин стават по-близки, отпускат се, приобщават се.

 

 

 

В ОбУ“Пенчо Славейков“ с голямо вълнение и радост бе открита учебната година. Гост на тържеството беше зам.кмета от кметство „Източен“ – Атанас Кунчев. С приветствено слово и след музикалната програма, г-жа Делинова покани първокласниците, които минаха под арката и с пита бяха посрещнати на входа. За късмет и да им върви по вода, тя поля с менче вода техния път към училището. Зазвъня първият училищен звънец и всички ученици прекрачиха прага на любимото училище. Всички и учители и родители пожелаха спокойна и успешна година, като си обещаха да бъдат партньори в образователния процес.