СЪБИТИЯ 2023/2024 г.

На 22.02.2024г., се проведе втората планирана среща на родителите на ученици от прогимназиален и гимназиален етап със социални работници от ДСП/“Отдел закрила на детето“. Отново бяха обсъдени проблемите по Механизма за обхват, задълженията на родителите, социалните услугите които се предлагат, как да се сигнализира за деца в риск, за посредствията от ранните бракове и други. Присъстващите родители се атгажираха да бъдат партньори на училищните власти, зададоха своите въпроси на социалните работници и последва дискусия. Училището изказва специални благодарности на директорите на ДСП и ОЗД за предоставяне на възможността за двете срещи.

 

 

На 22.02.2024г., на среща за обмен на добри практики за прибиране и задържане на децата и учениците в образователните институции, организирана от РУО – Пловдив, взе участие и нашето училище. Ралица Колева – учител по БЕЛ, представи темата „Комиксът като инструмент в урока по БЕЛ“, а Роси Златева – учител по математика, запозна с аудиторията с „Мобилното училище – начин за приобщаване на ученици от уязвими групи“. И детски градини и основни, обединени и средни училища, както професионални гимназии, споделиха опита си в мисията да бъдат привлечени, мотивирани и трайно посещаващи часовете в образователната институция. Гости на събитието бяха г-жа Делинова и г-жа Делова. Срещата се проведе в ЦПЛР – гр.Пловдив.

На 21.02.2024г., по препоръка на РУО-Пловдив, се състоя среща със социални работници от ДСП/Отдел „Закрила на детето“, с родители на ученици от начален етап. Правата и задълженията на родителите по отношение посещението на децата им в училище, кои деца са в риск и кой трябва да бъде уведомен за това, социалните услуги които са в полза на родителите и децата им, и други теми бяха засегнати на тази среща.

 

„На гости на книгите“ –  посещение на 2а и 2г класове в училищната читалня. Учениците четоха с интерес приказката за Пепеляшка, отговаряха на въпроси, писаха и оцветяваха в работен лист. Много им хареса ученето в различна среда и съвместната дейност с техни съученици. Часовете в читалнята са планирани от класните ръководители Юлия Атанасова и Даниела Кузманова. Гост на часа беше Ралица Колева – заместник директор в училището.

 

 

 

В ОбУ“Пенчо Славейков“ 151 години от обесването на Васил Левски бе чествано по тържествен начин. Първото събитие, което беше организирано от Комисията по честванията в училището, беше четене на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от всички четвърти класове. Класните им ръководители ги подготвиха и те се представиха много добре.   

   

 

С рецитал и информация за живота на Васил Левски, ученици от начален и гимназиален етап и техните учители, почетоха паметта на Апостола на свободата – Васил Левски. Съучениците им, които бяха публика, бяха много развълнувани

Следващата инициатива в училището, посветена на Васил Левски беше изготвяне на „Проект за Левски“. В нея се включиха и класове от начален етап, и от прогимназия и гимназия. На картонени листове, учениците залепят лика на Дякона Левски, информация за живота му, пишат негови мисли, пишат годината му на раждане и умиране, украсяват с българският трикольор и задължително неговия портрет. Специално жури ще оценява работите им.

Спазихме и 10 годишната традиция, с която отбелязваме паметта на Васил Левски – провеждане на състезанието „Лъвски скок“. Учениците се включиха с желание и много ентусиазъм.

     

      

   

 

На 14 февруари по случай Деня на Свети Валентин, в училището беше отворена кутията, в която две седмици се събираха валентинки. Освен пожелания един към друг, учениците засвидетелстваха топлото си отношение към любимите учители. Интересни послания и много червени, розови и лилави сърца изпълваха валентинките.

 

 
 
 
 
На 15.02.2024г., в ОбУ“Пенчо Славейков“, гостува Стефан Караиванов Stefan Karaivanov  – родственик на Васил Левски. Той представи книгата на своя дядо – „За Васил Левски по спомена на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“. Учениците узнаха неизвестни или слабо известни факти за живота на Дякона Левски. Вълнуваща дискусия следваше след разказа на Стефан Караиванов, който подари книгата за нуждите на училищната читалня, с посвещение към нашите ученици да бъдат будни и отговорни български граждани.
 
 
 
На 08.02.2024г, г-жа Делинова – директор на училището и Антон Вътов – образователен медиатор, участваха в работна среща, на която училища от Пловдив и областта споделиха добри практики от работата на образователните медиатори. Домакин на събитието бяха ОУ“Васил Левски“ – с.Караджово, по предложение на РУО – Пловдив. Срещата беше ползотворна и участниците изразиха мнение, че са необходими още такива инициативи. Екипът на ОбУ“Пенчо Славейков“ подари цвете на директора на ОУ“Васил Левски“ – с.Караджово и къщичка за птици за училищния им двор. Срещата премина в приятелски дух и изразено желание за подкрепа на всички образователни институции, които срещат затруднения в обхвата и задържането на децата и учениците.
 
На 2, 3 и 4 февруари 2024г., директора на училището г-жа Делинова, ЗДУД – г-жа Солакова и    г-жа Колева, както и учител КМИТ – г-жа Жулева, участваха в „Зимна педагогическа академия 2024″в гр.Велинград. Модулният семинар беше на тема „Човешките технологии в дигиталния свят“. Г-жа Делинова, г-жа Салакова и г-жа Жулева участваха в модул „Метод на игревизация в СТЕМ задачи“, а г-жа Колева с г-жа Делинова – в „Превенция и справяне с агресията и тормоза в училище“. Зимна педагогическа академия е не само обучение на педагогически кадри в определени направления, в нея бяха включени Работилници и дискусии на теми, отнасящи са към съвременното образование и техники за справяне с професионалния стрес.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На 04.01.2024г, директорът на училището, награди класираните на призови места паралелки, участвали в категория „най-добре украсена стая“, на Коледния ден на таланта, провел се на 22.12.2023г. Журито в състав Стефан Ганозов, Георги Найчев и Лора Петрова, определи следните призьори:
При начален етап:
1 място – каб.210 – VI „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Шопарова; 18 точки
2 място – каб.208 – II „г“ клас, с кл.ръководител г-жа Кузманова; 17, 25 точки 
3 място – каб.23 – I „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Кьоррайчева;16, 50 точки
Поощрителни награди в НЕ:
– за I „в“ клас – каб.21; 16, 25 т
– за II „б“клас – каб.207; 16, 25 т.
– за II „а“клас – каб.202; 16, 25т.
При прогимназиален етап:
1 място – каб.30 – IX „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Андреева; 16,50 точки
2 място – каб.33 – VII „a“ клас, с кл.ръководител г-жа Арсенова; 15, 50 точки
3 място – каб.302 – VI „г“ клас, с кл.ръководител г-жа Жулева; 15, 25 точки
Поощрителни награди в ПЕ:
– за каб.42 – IX „б“ клас – 14, 50 т.
– за каб.303 – VIII „в“ клас; 12, 75 точки
 
   
 
 
 
 
 
 
 
В края на всяка година, в ОбУ“Пенчо Славейков“ се провежда Коледния ден на таланта. Децата и учениците се състезават в четири категории: най-добре украсена класна стая, най-добра рецитация, най-добра песен и най-добър танц. Тази година журито се затрудни толкова много при представянето на толкова блестящи изпълнители, че.реши да награди всички осемнадесет формации за участието им в това престижно състезание. Събитието се проведе във физкултурния салон, при засилен интерес от родители и ученици. Най-малките от предучилищните групи участваха с песни и рецитации на коледна тематика, а ученици от шести, девети и десети клас показаха традиционните ястия за Бъдни вечер и коледарски наричания и песни. За най-добре украсена стая, журито определи по трима призьори от различните етапи, както и поощрителни награди. Награждаването в тази категория ще се състои на 03.01.2023г. С пожелания за светли и щастливи празници и за една здрава, мирна и ползотворна година, се разделиха участниците в това значимо събитие.

 

 

 

 

 

Работилница „Сурвачки“ с родители. Работата с родители е един от основните приоритети на ОбУ“Пенчо Славейков“. Приобщаването на родители и ученици към училищната общност се получава когато родителите вземат участие и в учебната дейност, и в извънкласните и извънучилищните мероприятия. Старанието на целия колектив е в тази посока. Родителите са щастливи да ни партнират, видно от снимките – с желание участват във всеки наш проект. На снимките са ученици и родители от 2 „г“ с класен ръководител Даниела Кузманова и 3 „а“ с класен ръководител – Тонка Лозева. Сурвачките са изложени на изложбата-базар с художествена цел.

 

 

 

 

 

 

На 15.12.2023г, както всяка година по това време, в училището се състоя Работилница „Сурвачки и картички“. Много цветни и интересни дизайнерски решения вложиха тринадесет отбори от предучилищна до гимназиална възраст. Имаше и групи от занималните. Имаше го и състезателният дух, затова, организаторите решиха, всеки отбор да получи награда. Всички бяха доволни, повечето творения бяха закупени от благотворителната изложба – базар. Този път ще дарим събраните средства на Борко от гр.Стражица, който се нуждае от средства за операция.
Благодарности към учителите, учениците и децата, които доставиха толкова радост на училищната общност и за големите им сърца, чиято доброта е завладяваща.

 

 

 

 

 

Днес, в ПГ 3б и ПГ 4б, гостува театър „Елени“ с постановката „Дядо Коледа пристига“. Децата от двете предучилищни групи бяха много щастливи от срещата с дядо Коледа и се забавляваха гледайки представлението.

На 12.12.2023г. в Техпарк, гр.София, учителят по информатика и информационни технологии и английски език – Илия Стоянов,  присъства на национална среща за представяне на дигиталните практики и иновации в дигитализацията на образователния процес „Образование за утрешния ден“, които са приоритет за МОН и за всички институции в сферата на образованието.

 

 

 

 
 
Кремена Шолова, Анелия Дидерумова, от 10 кл. и Даниела Белялова и Анка Михайлова,  ученички от 9 кл., участваха в Национално състезание по рецитиране и творческо писане „Аз мога – тук и сега“, организирано от едноименното сдружение. В първи кръг, всички 201 участници от 27 населени места, попълниха тест по български език с 40 въпроса за 10кл, 30 за 9 кл. Нашите ученички преминаха във втори кръг с рецитация на стихотворението на Веселин Ханчев“Художник“ и „Странник“ на Христо Ботев, което е задължително по регламент. По избор на участника се представиха с поемата на Пенчо Славейков“ – „Неразделни“- Кремена Шолова, с „Хубава си моя горо“- Анка Михайлова, „За теб, Българийо“- Даниела Белялова. Имаше великолепни рецитатори и критична публика, вперила очи във всеки участник. Анелия Дидерумова написа есе на тема „Свобода или сигурност „в категория „есе“.  На церемонията по награждаването след конкурса, Кремена Александрова Шолова бе класирана в топ 10 на рецитаторите, журито и беше отредило достойното девето място. Всичките четири момичета получиха сертификат за участие в конкурса „Аз мога – тук и сега“, от едноименното Сдружение. Те заеха следните места: Даниела – 21во, Анка – 22ро и Анелия – 26то в категории „рецитация“ и „есе“. Това е признание за възможностите на нашите ученици и труда на техните учители – г-жа Андреева и г-жа Златева. Те получиха поздравления от директора Екатерина Делинова и зам.директора Ралица Колева, както и пожелания за нови успехи.
Всички участници във форума получиха сертификати за участие.
 
            
 
 
 
 
На 27.11 и 28.11 в ОбУ“Пенчо Славейков“ се проведе обучение на тема
„Първа долекарска помощ“.
Лектори бяха психологът Елена Атанасова и парамедикът инж.Халил Салиев.
51 учители и служители се обучиха как да реагират при кризисна ситуация и как да оказват първа долекарска помощ.
Обучението бе проведено от „Информа“ЕООД и беше съпроводено с много нагледни материали, примери от практиката и на двамата лектори и демонстрация на реакция при припаднал или ранен човек.
Обучението е част от План за квалификация на педагогическите специалисти.
В него се включиха и непедагогически специалисти, на които се е налагало да съдействат на учителите при кризисни ситуации.                                                                                                             За това обучение педагогическите специалисти ще получат един квалификационен кредит.
 
 
        
 
Учениците от първи клас съвместно с класните си ръководители изготвиха Табло на приятелството. Принципите на които ще стъпват нашите първокласници са ценностите в които възпитаваме нашите подрастващи деца и ученици. Таблото е разположено във фоайето на втори етаж в централна сграда.

 

На 22.11.2023г.  екипа на ОбУ „Пенчо Славейков“, които осигурява дигиталното обучение се

срещна с проф.Стоилова и гл. ас. Константинов

по проект „Дигитално разделение и социални неравенства“.

Учениците от 6а и 6б в голямото междучасие в Деня на толерантността нарисуваха ръчички и на всяко пръстче написаха думи за доброто и талерантността.

 

Учениците от 2-те класове четоха приказката за „Трите пеперудки “ в международния ден на толерантността. Децата работиха на работни листове с текста , езиковата  задача по него  и оцветиха илюстрация по приказката . Присъстваха родители , преподаватели  на вторите класове  и г-жа Ралица Колева.

Използвахме възможността, за да напрвим и мини състезание между класовете за най-добър четец

 

 

 

С мотото „Златна есен е дошла“, ПГ -3″б“ и 2″а“ клас организираха есенен карнавал. На събитието дойдоха много родители а най-малките деца от подготвителната група и техните каки и батковци от втори клас, рецитираха, пяха и танцуваха заедно. Стаята на 2″а“ клас беше есенно украсена, за което се бяха постарали г-жа Атанасова и г-жа Йовчева с децата и учениците. Всеки участник в карнавала беше закичен с листо с цветовете на есента. Втори „а“ клас подариха на малките и родителите картички с есенни мотиви, които бяха изработили в часовете по рисуване. За доброто представяне и за полезността на инициативата, директорът    г-жа Делинова награди всички тях с лакомства и подаръчета.

 

 

 

 

В Световния ден на медиацията можем да кажем, че в училище разположихме табло, на което на достъпен език разясняваме на учениците що е медиация. Да си медиатор означава че трябва да можеш да разрешаваш конфликти и проблемни ситуации. Медиаторът е човека, който сближава две гледни точки на хора, които считат, че трудно биха намерили общ език или общи цели. Образователните медиатори в нашето училище посредничат между институцията и родителите, и учениците. Мотивират ги да идват на училище и да се стараят да учат, а родителите им да бъдат по-ангажирани в този процес

 

 

 

 

Ралица Колева се завърна от VIII научно – практическа конференция „Добри педагогически практики в образователната интеграция и образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи“. Тя пледстави своята практика как се изучава българския език, посредством комиксите, които учениците и изготвят в часовете по бо Български език ш литература. Събитието е организирано от МОН и СБУ.

Г-жа Колева получи специална грамота за представянето си.

 

 

 

 

На 06.10.2023г., Ралица Колева, ЗДУД, участва на официалното представяне на Програмата „Екоучилища“. Училището ни е включено в тази програма. За целта ще бъде създаден Екокомитет от училищната общност и партньорите ни, за планиране на дейности за активно опазване на околната среда. Първата стъпка беше залепване на плакат „Влез в зеления кръг“, който показва, че училището е част от Програмата „Екоучилища“. За да покажем защо заслужаваме да сме екоучилище, група ученици, родители и служители, заедно с г-жа Делинова и г-жа Колева, се снимаха пред зелените кътове на ОбУ“Пенчо Славейков“.

 

 

 

 

На 4.10.2023 г. се отбеляза празника на българския програмист.

По случай празника се проведе състезание .

То се състоеше в  правилно и бързо писане на текст на компютър за време.

Състезанието спечели Любка Гайтанджиева от 7б.

 

 

 

На 3.10.23 г. се проведе европейския ден спорта под надслов   “ Бъди Активен“ . Учениците взеха участие в много спортни дисциплини. Лека атлетика- бягане с препятствия, щафетни игри, дърпане на въже, футболен турнир, баскетболен турнир, турнир по народна топка.

 

 

 

Госпожа Гаджалова изнесе радиопредаване посветено на Деня на Независимостта на България на 21.09.2023 г. Освен историческите факти как България е станала независима държава, г-жа Гаджалова призова да ценим независимостта си и да отстояваме завещаното за бъдните поколения.

 

На 21.09.2023 г , децата от предучилищните групи и някои от начален етап отбелязаха Световен ден на мира в училището. По детски обясниха защо искат мир и помолиха възрастните да пазят мира и да даряват на децата си нормален живот и щастливо бъдеще.

 

 

 

 

 

Нашите най-малки възпитаници от 3Б група, се учат на определени навици и се социализират към учебната среда. За целта, г-жа Спаска Йовчева, техният учител използва  следната добра практика – под музикален съпровод децата играят гимнастика сутрин и по този начин стават по-близки, отпускат се, приобщават се.

 

 

 

В ОбУ“Пенчо Славейков“ с голямо вълнение и радост бе открита учебната година. Гост на тържеството беше зам.кмета от кметство „Източен“ – Атанас Кунчев. С приветствено слово и след музикалната програма, г-жа Делинова покани първокласниците, които минаха под арката и с пита бяха посрещнати на входа. За късмет и да им върви по вода, тя поля с менче вода техния път към училището. Зазвъня първият училищен звънец и всички ученици прекрачиха прага на любимото училище. Всички и учители и родители пожелаха спокойна и успешна година, като си обещаха да бъдат партньори в образователния процес.